Nieuws
07 november 2017 - Ron Smeets

Crosscall Action X3; de outdoor smartphone Een robuuste smartphone die heel wat ontberingen kan doorstaan

Ik gok erop dat vrijwel niemand van jullie al van het merk Crosscall gehoord heeft. Toch liggen er al een tijdje smartphones van dit merk in met name de online winkels. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Crosscall maakt geen smartphones die gaan concurreren met de Samsungs, Huaweis en iPhones van deze wereld. De toestellen van het Franse smartphone merk zijn namelijk vooral bedoeld voor iedereen die aan outdoor sporten doet. Denk aan hikers, bergbeklimmers, mountainbikers, kayakkers, zwemmers en dergelijke. Sporten die je buiten, onder alle weersomstandigheden, beoefent en waarbij behalve vocht en water ook, zand, stenen, boomstronken en valpartijen aan de orde van de dag kunnen zijn. Vandaag lanceerde Crosscall in Parijs haar nieuwste mid-range outdoor smartphone, de Action X3. Dit toestel ligt vanaf 24 november in de Nederlandse en Belgische winkels met een advies verkoopprijs van 349 euro.

Waterdicht, stootvast en robuust gebouwd
Op het eerste gezicht lijkt de Action X3 veel op zijn voorgangers. Daar zorgt de kenmerkende dikke beschermende rand om het toestel wel voor. Toch is er een belangrijk verschil. De Action X3 is een stuk dunner dan zijn Trekker broers. Nu zijn gebruikers van robuuste smartphones, al dan niet door middel van een stootvast en waterdicht hoesje, wel gewend dat hun toestel groter, dikker en zwaarder is, maar dunner en lichter is altijd beter. Zeker voor outdoor sporters. De gemiddelde sportfietser doet er alles aan om zijn fiets en materiaal zo licht mogelijk te houden dus die 25 gram worden daar ongetwijfeld met veel gejuich ontvangen ;)

Standaard smartphone specs niet het belangrijkst
Voor Crosscall zijn de meeste standaard (high-end) smartphone specs niet het belangrijkst. Ze zijn niet er niet op uit om smartphones met de snelste processor, Het helderste scherm met hoge resolutie, het meeste geheugen en de nieuwste (Android) software te maken. Belangrijker, en dat is volledig in lijn met de doelgroep, zijn de stootvastheid, waterdichtheid en het uithoudingsvermogen van de accu. Nee, Crosscall toestellen moeten water, ijs, steen, zand en zelfs zout zeewater kunnen weerstaan. De Action-X3 heeft een 3500mAh krachtbron. Dat lijkt voor een toestel dat het eigenlijk minimaal twee dagen moet kunnen doen op één acculading wat weinig, maar volgens Crosscall zou dat bij normaal gebruik wel makkelijk te halen zijn. Iets om te testen! De Action-X3 heeft overigens wel QuickCharge aan boord zodat hij met een 2.4A lader binnen een uur van 0 naar 80% opgeladen kan worden. En mocht je toch twijfelen of het toestel genoeg power heeft. Er is een powerbank accessoire van 5000mAh met een magnetische bevestiging op de achterzijde van het toestel. Uiteraard wordt hij dan wel een heel stuk dikker, en zwaarder.

Voor de actieve sporter
Nederland telt volgens de cijfers van Crosscall 13.2 miljoen actieve sporters van 18 jaar en ouder. Dat lijkt mij wat aan de hoge kant aangezien dat zou betekenen dat zo ongeveer alle Nederlanders van 18 en ouder aan sport doen. Maar toch, ons land telt wel 1.7 miljoen acteve sportfietsers, 350.000 mountainbikers en ongeveer 1 miljoen watersporters (zeilen, roeien en kano), 2.4 miljoen hardlopers en 1.8 miljoen sportvissers. Allemaal mensen wiens smartphone ongetwijfeld wel eens in het water of op het asfalt gevallen is en potentiele Crosscall gebruikers. Zo ziet de fabrikant dat zelf natuurlijk. In de praktijk zullen heel veel van deze actievelingen besluiten hun toestel thuis te laten, een apart goedkoop tweede GSM te gebruiken of een robuust, stootvast en waterdicht hoesje aan te schaffen. Ik verwacht dus niet dat we over een paar jaar ineens iedere fietser, zeiler en hardloper met een Crosscall zullen zien sporten.

Ook andere doelgroepen
Er zijn natuurlijk nog veel meer smartphone gebruikers die met hun toestel in ruwe omgevingen komen en/of werken. Hoewel Crosscall zich niet specifiek op andere doelgroepen richt zijn deze toestellen, net zoals die van Cat en, iets langer geleden, de Sonim’s, ook geschikt voor bouwvakkers, offshore medewerkers en andere beroepsgroepen waar een ‘gewone’ smartphone het na een paar dagen, weken of maanden al voor gezien houdt.

Testen is het devies
Amper zes uur na de lancering kan ik natuurlijk nog weinig zinnigs zeggen over de prestaties van de Crosscall Action-X3 en of de claims van de fabrikant kloppen. Gelukkig heb ik een review exemplaar meegekregen dus de komende weken ga ik het toestel aan de nodige ontberingen onderwerpen. Dan zal moeten blijken hoe ‘outdoor’ bestendig deze smartphone werkelijk is. Ik moet me wel nog het een en ander laten invallen want zoals jullie wellicht weten, of niet, ben ik niet bepaald een sportieveling. Daar kwam Garmin enkele jaren geleden ook al achter toen zij mij meenamen naar een actief event in Spanje ;) Maar ach, een robuuste smartphone pijnigen, daar heb ik op zich wel voldoende ervaring, en fantasie voor ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.