Nieuws
03 maart 2009 - Ron Smeets

Crisis treft CeBIT harder dan verwacht

Dat is toch wel de conclusie die ik na ruim een halve dag hier in Hannover te hebben doorgebracht mag trekken. Het was vooraf al bekend dat de CeBIT van 2009 een stuk rustiger zou worden dan voorgaande jaren. Ruim 1500 minder standhouders dan in 2008 en 40.000 vierkante meter minder beursvloer.

In werkelijkheid is het de eerste dag echter nog veel erger dan dat de organisatie, en ook ik, verwacht hadden. Veel hallen, die als ‘gevuld’ op het programma staan blijken in de praktijk namelijk slechts voor 60% (of nog minder)met stands gevuld te zijn en ook tussen de diverse stands en paviljoens is veel meer ruimte dan voorgaande jaren.

Natuurlijk, het zal de huidige economische en financiële crisis zijn die daar voor een groot deel debet aan is en doordat  zoveel fabrikanten de CeBIT dit jaar links hebben laten liggen zullen er natuurlijk ook minder bezoekers komen, maar de beelden van de eerste dag zijn schrijnend.

Ik heb met diverse standhouders gesproken en die zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. “Normaal was er op de openingsdag van de CeBIT in veel hallen geen doorkomen aan en nu kun je rustig van stand naar stand wandelen zonder enige vorm van gedrang  of ellebogenwerk”

Ook buiten de hallen is het griezelig stil. Vandaag schijnt de zon en is het zo’n 11 graden, voor CeBIT begrippen een prachtige dag hier in Hannover, maar waar je bij dergelijke temperaturen in voorgaande jaren moeite had een leeg plekje te vinden op een van de vele banken en het grote park op het middenterrein kun je de lege plekken nu uitzoeken. Het is natuurlijk een schatting maar volgens mij zijn er de eerste dag van de CeBIT 2009 nog niet de helft van het aantal bezoekers dan in voorgaande jaren.

Zoals zo vaak zeggen een paar beelden veel meer dan 1000 woorden. Kijk en huiver. . .

Allereerst enkele foto's van de stilte buiten, rondom de hallen:
CeBIT-Park-Leeg
CeBIT-Stilte-a
CeBIT-Stilte-a1
Eenzaam-op-een-bankje
Hal-16-Buiten

Een van de nieuwe thema's was Security World. Toch een hot item zou je verwachten. Bij de ingang van de hal viel de drukte al behoorlijk tegen.
Security-World

Maar binnen was het niet veel beter. De hal was slechts half gevuld. Zoals zovelen. Hieronder enkele 'lege' plekken die volgens de plattegrond wel degelijk tot de beursvloer behoorden. Van boven naar onder zie je de Hallen 11, 14 en 15.
Hal-11-Leeg
Hal-14-Leeg
Hal-15-Leeg-a

Maar ook in dat deel van de hallen waar wel stands stonden waren nog genoeg lege plekken te zien. het meest schrijnende voorbeeld is echter het Korea Paviljoen. Op de eerste foto valt het nog niet op maar eenmaal naar binnen gelopen. . .
Korea-Paviljoen-Buitenzijde
Korea-Paviljoen-Lege-Ruimte
Korea-Paviljoen-Lege-Ruimte-b

Ook de restaurants hadden maar weinig te doen. Lege tafels en verveeld rondkijkend personeel was het gevolg ;-)
CeBIT-Snackshop-Niks-te-doen
CeBIT-Stilte-Restaurants

Tot slot nog een paar algemene foto's. Hierboven heb je al wat kunnen zien van het gebrek aan bezoekers op stands. Het beeld zoals je op de foto hieronder kunt zien waarbij het standpersoneel eenzaam en alleen achter een laptop zichzelf probeert bezig te houden kennen we uit het verleden eigenlijk alleen van de laatste (twee) dagen. Dat je dit nu op veel plaatsten al op de eerste dag ziet gebeuren is veelzeggend.
Alleen-Op-De-Stand

De dames van menig promotie team konden ook hun verveelde blik ook niet meer onderdrukken.
Promo-Dames-verveeld

Kortom, er is op de CeBIT dit jaar nog genoeg (ruimte) te huur. . .
For-Rent

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.