Nieuws
21 december 2009 - Ron Smeets

Crisis toestelmarkt 2009 valt mee, 2010 wordt topjaar

De wereldwijde financiele en economische crisis is zeker ook niet voorbijgegaan aan de mobiele toestelmarkt, maar uit onderzoek van Gartner blijkt dat het in deze tak van de telecom branche, achteraf bekeken, allemaal nog wel meevalt. Het is overigens niet voor het eerst dat we dit jaar toch nog goed nieuws te melden hebben

Gartner voorspelt namelijk dat er dit jaar 1,214 miljard nieuwe mobieltjes verkocht zullen worden en dat is slechts 0.67% minder dan in 2008. Aanvankelijk werd nog verwacht dat de wereldwijde toestelverkopen dit jaar met 3.7% zouden dalen als gevolg van de crisis.

De belangrijkste reden voor die meevallende cijfers zijn de, onverwacht, hogere verkoopcijfers in West Europa en een boost in de 'grijze markt'. Hiertoe behoren onder andere de verkoop via de parallel import en white-label (namaak)toestelllen uit China en Taiwan. Voorheen werden dit soort toestellen voornamelijk in China verkocht, maar inmiddels moeten de gerenomeerde toestel fabrikanten (Nokia, Samsung LG, Sony Ericsson, HTC, Motorola en Apple) in vrijwel alle ontwikkelende mobiele markten (Oost-Europa, het Midden Oosten, Latijns America) opboksen tegen zwaarder wordende concurrentie van de zogenaamde 'white label' merken.

Dit jaar was het marktaandeel van Smartphones op 14% (ca. 170 miljoen toestellen). Een groei van 23.8% vergeleken met 2008. Opvallend was verder dat de daling van de toestelverkopen dit jaar vooral gevolgen had voor de gemiddelde periode waarbinnen mobiele telefoonkopers een nieuw toestel kopen. Was dat in 2008 nog zo'n 12 maanden, inmiddels is dat rond de 18 maanden. Gartner verwacht overigens dat de 'vervangings periode' binnen twee jaar weer op het oude niveau terug zal zijn.

Voor volgend jaar zijn de verwachtingen weer ouderwets goed. Gartner gaat er van uit dat in 2010 zo'n 9% meer toestellen verkocht zullen gaan worden dan dit jaar. Dat zou neerkomen op ca. 1,322 miljard mobieltjes. Gartner-Mobile-Sales-2008-2010

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.