Nieuws
11 november 2012 - Ron Smeets

Crisis: Aantal mobiele abonnees daalt rap in Spanje

Providers in Spanje verliezen al ruim een half jaar enkele honderduizenden mobiele abonnees per maand. Door de aanhoudende economische en financiële crisis besluiten steeds meer Spanjaarden om hun (smartphone) abonnement op te zeggen.

Een deel van hen stapt over naar goedkopere aanbieders. Dat heeft op zijn beurt weer een prijzenoorlog in het leven geroepen.

In september werden 242.000 mobiele abonnementen opgezegd. Een maand eerder (augustus) waren dat er 226.000. April spande de kroon met 380.000 opzeggingen. De providers die het meest getroffen worden door weglopende klanten zijn Telefonica, Movistar en Vodafone. Die verloren elk enkele honderduizenden abonnees in de afgelopen maanden. Goedkopere providers als Yoigo en Orange zagen hun klantenbestand met enkele tienduizenden nieuwe aansluitingen stijgen.

Kortom, veel Spanjaarden zeggen hun mobiele abonnement op en lang niet iedereen doet dat om over te stappen naar een goedkopere aanbieder. Bezuinigen lijkt het devies voor veel door de crisis getroffen Spanjaarden. Toch hebben de grote providers ook al gereageerd. Vodafone gaat de eerder afgeschafte toestelsubsidies weer invoeren ('gratis' toestel bij abonnement) in een poging het tij te keren. Tsja, als de crisis en bezuinigingen de werkelijke oorzaak zijn, dan zullen 'gratis' toestellen niet de oplossing zijn. Goedkopere abonnementskosten wel.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.