Nieuws
18 september 2006 - Ron Smeets

Controle op bellende fietsers levert niet genoeg op

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft besloten dat bellen op de fiets niet bestraft gaat worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er niet genoeg slachtoffers vallen om de controle op een eventueel verbod financieel te kunnen verantwoorden. Dat klinkt belachelijk en is dat ook, maar daarom helaas niet minder waar.

De Minister zegt namelijk overtuigd te zijn van het feit dat fietsers minder opletten als ze ondertussen aan het bellen zijn: "Maar het aantal verkeersslachtoffers als gevolg daarvan is zeer beperkt. Daar staat tegenover dat het erg veel geld kost om de politie te laten controleren of fietsers aan het bellen zijn, of dat zij daar bijvoorbeeld netjes een ‘headsetje’ voor gebruiken", aldus de minister.

Met andere woorden: Die paar fietsers die jaarlijks overlijden omdat ze door onoplettendheid tijdens het bellen op de fiets bij een ongeval betrokken raken zijn het geld dat men aan boetes zou kunnen opstrijken niet waard.

Een typisch geval van het meten met twee maten waar we hier in Nederland zo goed in zijn en voor mij een extra bevestiging dat onze overheid alleen besluit tot het opleggen van boetes als dat financieel verantwoord is. De veiligheid van het verkeer en de personen die daaraan deelnemen komt duidelijk op de tweede plaats.

Bron: ADGerelateerde links:
Extra boete voor mobiele bellers die 'crashen'
Niet hands-free bellen het duurst in Portugal
Gevangenisstraf voor SMSen tijdens het rijden
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.