Nieuws
30 november 2015 - Ron Smeets

Contactloos betalen met eigen smartphone gaat ING klanten geld kosten De eerste zes maanden gratis te gebruiken, daarna betaal je 50 cent per maand!

Enkele maanden geleden kondigde ING al aan dat de bank het contactloos betalen nog toegankelijker wil maken door middel van een smartphone app. Vanaf vandaag kunnen alle ING klanten die beschikken over een Android smartphone met NFC en minimaal Android 4.4.4 Kitkat de betaalversie van de Mobiel Betalen App downloaden en gebruiken. Om verwarring te voorkomen; de app is natuurlijk gratis maar hij maakt contactloos betalen met je Android smartphone mogelijk. Helaas gaat mobiel contactloos betalen uiteindelijk wel geld kosten!

Ik ben zelf geen klant van ING dus ik kan het niet testen, maar volgens de bank is de app de afgelopen maanden verder verbetert. Daarvoor is de feedback gebruikt van enkele duizenden klanten die de beta versie gebruikt en getest hebben. Op dit moment zijn al meer dan 100.000 betaalautomaten in Nederland geschikt voor contactloos betaalverkeer en dat geldt ook voor ongeveer tweederde van alle Android smartphones.

Bijzonder is echter dat ING van plan is om mobiel betalen niet gratis aan te blijven bieden. Iedereen die de nieuwe app installeert en contactloos betalen gaat gebruiken kan dat de eerste zes maanden doen zonder dat daarvoor (extra) kosten in rekening gebracht worden. Daarna zal het gebruik van de ING Mobiel Betalen app 50 cent per maand gaan kosten. Dat is natuurlijk maar een klein bedrag, maar toch. Mijns inziens wel weer een drempeltje dat opgeworpen wordt. Bovendien is het tarief voor 'gewoon' Mobiel Bankieren ook al verwerkt in de standaard betaal- en bank-pakketten waarvoor klanten van ING al moeten betalen.

De Oranje bank zal ongetwijfeld wel kunnen verklaren waarom die kosten in rekening gebracht moeten worden. Echter, stel dat iedereen contactloos mobiel gaat betalen, of toch in ieder geval een substantieel deel van de ING klanten, dan scheelt dat uiteindelijk ook weer de kosten voor de productie, distributie en registratie van pinpassen. Mits die afgeschaft kunnen worden natuurlijk. Maar goed, klanten die straks een eigen betaalmiddel gebruiken, de smartphone die ze zelf betaald hebben, mogen ook nog gaan betalen om die te gebruiken als vervanger van de pinpas. Dat klinkt, hoe je het ook wendt of keert, niet logisch.

Uit het persbericht:
Gebruikers van de ING Mobiel Bankieren App kunnen de Mobiel Betalen App in 1 minuut downloaden en activeren. Betalen kan dan direct, door eenvoudig de mobiele telefoon even dicht tegen de betaalautomaat te houden. Het betalen verloopt op dezelfde manier als een contactloze betaling met een betaalpas. Het contactloos betalen heeft het laatste jaar een enorme vlucht genomen in Nederland, waardoor het nu al mogelijk is om op meer dan 100.000 plekken contactloos, en dus ook met een geschikte mobiele telefoon, te betalen.

Momenteel is 65% van de Androidtelefoons in Nederland geschikt voor mobiel betalen met ING. Vanaf vandaag kunnen alle particuliere ING-klanten met een geschikte mobiele telefoon de Mobiel Betalen App downloaden in de Google Playstore. De eerste zes maanden kunnen klanten gratis mobiel betalen, daarna kost het gebruik van de Mobiel Betalen App vijftig cent per maand.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.