Nieuws
30 juli 2016 - Ron Smeets

Contact info Swiftkey gebruikers duikt op als 'predictive text' bij andere gebruikers Cloud synchronisatie zou het probleem zijn en is, hangende een oplossing, nu uitgeschakeld

Wanneer (contact)gegevens van klanten 'op straat' komen te liggen door een lek, hack of fout van een instantie is dat groot, en zorgwekkend, nieuws. Swiftkey, het meest populaire 'third party' toetsenbord voor smartphones, is nu ook onderwerp geworden van een dergelijke blunder.

Gebruikers van de toetsenbord app meldden de afgelopen week dat ze in de voorspellende tekst ineens onbekende email adressen en telefoonnummers zagen verschijnen van personen die ze helemaal niet kenden. Met als gevolg dat volslagen onbekende personen elkaar konden bellen en e-mailen. Op zich lijkt dat redelijk onschuldig, maar het betekent dus wel dat Swiftkey de gevoelige data van haar klanten niet echt goed beschermd.

Volgens de maker van de toetsenbord app is de lek te wijten aan de cloud serrvice software die zij ook weer van derden inkopen en gebruiken. Door een fout in die software was het mogelijk dat gebruikers informatie ontvingen, onder andere tekstsuggesties, van andere talen en gebruikers die eigenlijk niet voor hen bedoeld was.

Op zich is het delen van tekstsuggesties nog niet zo'n heel groot probleem, maar wanneer ook email adressen, telefoonnummers en mogelijk andere persoonlijke informatie ongevraagd verspreid wordt, dan is dat uiteraard een ander verhaal. Ik vraag mij sowieso af waarom klantgegevens als telefoonnummers en email adressen in een schijnbaar eenvoudig 'bereikbaar' deel van de Swiftkey databases opgeslagen, en niet of nauwelijks gecodeerd, wordt.

Hoe dan ook, gebruik je Swiftkey dan moet je er dus rekening mee houden dat jouw email adres en telefoonnummer mogelijk bij wildvreemde medegebruikers als 'predictive text' opgedoken zijn. Swiftkey zegt momenteel hard te werken aan een oplossing en tot die tijd hebben ze de cloud synchronisatie van de app uitgezet zodat persoonsgegevens niet meer bij andere gebruikers kunnen opduiken.

Volgens Swiftkey is het probleem maar bij een klein deel van de gebruikers opgedoken maar mocht jij er toch nog last van hebben (of hebben gehad), dan kun je een mail sturen naar de support desk; reviews@swiftkey.com.

Statement Swiftkey:
This week, a few of our customers noticed unexpected predictions where unfamiliar terms, and in some rare cases emails, appeared when using their mobile phone. We are working quickly to resolve this inconvenience.

While this did not pose a security issue for our customers, we have turned off the cloud sync service and have updated our applications to remove email address predictions. During this time, it will not be possible to back up your SwiftKey language model.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.