Toestellen
14 januari 2009 - Ron Smeets

Compulab's Android PDA/Smartphone

Tijdens de CES was het aantal nieuwe Android toestellen dat geintroduceerd werd redelijk beperkt. Schijnbaar moet de industrie, ontwikkeling en productie nog op gang komen of wachten de grote fabrikanten met hun aankondigingen allemaal tot het Mobile World Congres. Ik hoop het laatste want mijn ervaringen tot nu toe met de G1 zijn bijzonder positief.

Maar goed, een van de weinige Android toestellen die in Las Vegas het daglicht zag is deze PDA-achtige Exeda van Compulab. Helaas is het net als de G1 niet een van de meest fraai vormgegeven toestellen en ik vind het ook meer een kruising tussen een UMPC en een PDA dan een Smartphone maar de specs mogen er wel zijn.

De Exeda is onder andere voorzien van een 3.5 inch touchscreen VGA display, een volwaardig qwerty toetsenbord, Quad-band GSM met GPRS en UMTS support, GPS, WiFi, Stereo Bluetooth, 2 USB aansluitingen, een 10/100Base Ethernet poort(!), 1 GB intern geheugen, microSD geheugenkaart optie en een 2 Megapixel camera met flits.

Opvallend is verder ook de aanwezigheid van een heus touch-mousepad.  Behalve Android ondersteund de Exeda ook Windows Mobile en Angstrom Linux. Het is met 126 x 96 x 16mm (hxbxd) niet de meest compacte PDA / Smartphone.

De prijs is nog niet bekend gemaakt en de Exeda zal (in de VS) vanaf Maart in de winkels liggen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.