Accessoires
15 februari 2011 - Marc Wielaert

Comodo Console gelanceerd

Vanuit Israël wordt tijdens het Mobile World Congres een nieuw type carkit gelanceerd: de Comodo Console wordt door de producent omschreven als "the car cell phone revolution". Hoewel de console met een simcard wordt uitgerust heb je wél een Bluetooth verbinding met je mobiele telefoon nodig om ermee te kunnen bellen. Verder is het een slim ontworpen en luxeus ogend gadget.

De console wordt dusdanig in de auto bevestigd dat hij er vervolgens niet meer zonder grof geweld uit te verwijderen is. Het alluminium ontwerp is in totaal zo'n 20 centimeter hoog, met bovenop een draaibaar 4,3 inch capacitief LCD-touchscreen met een resolutie van 480 x 272 pixels. De fabrikant laat apart weten dat het apparaat in totaal 545 gram weegt, maar omdat het vast in je auto wordt bevestigd vertelt dat de gebruiker eigenlijk alleen dat het een robuust ontwerp is. Op de stand is het apparaat te bewonderen in een grote Jaguar, maar ziet er niet alleen daarom vrij onbetaalbaar uit. 

De Comodo Console wil veel meer bieden dan alleen routenavigatie met traffic info en wat we verder inmiddels van de gemiddelde carkit gewend zijn. Met de internetverbinding via alle mogelijke connecties (zoals HSDPA, UMTS, EDGE, wat de operator in kwestie maar biedt) wil Comodo tal van services en applicaties bieden: nieuws, tv, youtube, games, muziek, webradio en dergelijke. Via Facebook kan je de contactgegevens van al je vrienden inclusief foto in de console laden. De interface is slim ontworpen: alles wat het apparaat te bieden heeft is maar twee kiikken van de gebruiker verwijderd, en de inmiddels vertrouwde, centraal onder het display te vinden homebutton brengt het toestel snel in de uitgangspositie.

Het bedrijf is twee weken geleden van start gegaan in Israël en zoekt nu wereldwijd contact met operators om het appraat aan de man en in de auto te brengen. De samenwerking met de operators is essentieel: alle diensten werken natuurlijk via een flatrate dataverbinding. Welk prijsplan er in Nederland zal worden geboden is niet bekend, maar voor een bedrag van vermoedelijk rond de 30 euro per maand kan je gebruik maken van de Comodo Console. Verder betaal je alleen voor de installatie van het apparaat in je auto, met externe microfoon, RF en GPS antenne, modem voor je simkaart, externe speaker connectie met je eigen audioinstallatie en zelfs een backcamera, zodat je op het display van de console kunt zien wat er achter je gebeurt (wordt automatisch geactiveerd als je de auto naar achteren rijdt).

Of dezelfde constructie ook in Nederland geboden zal worden is nog niet zeker, maar volgens de CEO van het bedrijf betaal je niets voor de console zelf - na een contractperiode van 3 jaar is die van jou. Dat laatste vond ik aanvankelijk opvallend voor een luxe ogend gadget als deze - maar een totaalbedrag van minimaal 1000 euro is natuurlijk niet iets om even snel uit te geven. Mocht je in die drie jaar van auto wisselen komen er bovendien opnieuw extra installatiekosten bij. Het is jammer dat je via het modem van de console zelf geen gesprekken kunt opzetten, anders zou je immers gebruik kunnen maken van een dualsim en het flatfeecontract dat je zelf al hebt. Verder denk ik dat veel autobezitters het risico op inbraak te groot zullen vinden om de aanschaf van deze luxe Comodo Console serieus te overwegen.

Over de auteur: Marc Wielaert