Nieuws
04 september 2011 - Marc Wielaert

Commotie rond verwijdering Tab 7.7 - UPDATE (zie onder)

Dit weekend wordt wie de strijd tussen Apple en Samsung op de voet volgt onverwacht opgeschrikt door een bericht van de collega´s van StyleCowboys: de Duitse politie heeft tijdens de IFA in Berlijn de nieuwste Galaxy Tab 7.7 van de stand verwijderd. Een schokkende mededeling, maar is dat ook werkelijk wat er gebeurd is? Een reconstructie op afstand, als 's avonds het stof is neergedaald.

De regelmatige lezer van deze site kan weten dat ik geen voorstander ben van de recente bedrijfspolitiek van Apple. Het nieuws dat de Berlijnse politie ingezet zou zijn om de Galaxy Tab 7.7 van de Samsung stand te verwijderen, schoot mij dan ook flink in het verkeerde keelgat. Dit weekend las ik nog het nieuws dat Apple onder politiebegeleiding in San Francisco op zoek zou zijn geweest naar het verloren prototype van de iPhone 5 - de connectie leek op zichzelf snel gelegd. Maar 'n paar kritische vragen schudden me wakker uit m´n verontwaardiging. Politie? Waar dan?

Naarmate ik meerdere bronnen achterhaalde, bleek de rol van de politie steeds onduidelijker. Hier is het oorspronkelijke bericht van de collega cowboys in Berlijn. Het deed m'n twitter timeline even sterk opleven, en ik heb daar zelf ook stevig aan bijgedragen.

Maar was het wel zo beklagenswaardig als werd gesuggereerd? Een eerste en doorgaans zeer correcte bron bleek patentdeskundige Florian Mueller, die op zijn blog al eerder uitgebreid verslag deed van de rechtszaak tussen Apple en Samsung. Hier vind je zijn visie op de kwestie, in het Engels.

Hij noemt de Duitse sites van Androidpit en Mobiflip als bronnen voor het feit dat Samsung tijdens de belangrijke beurs de Samsung Tab 7.7 verwijderd heeft, en vermeldt dat Samsung bovendien de Tablet 7.7 van al zijn Duitse websites haalde. Verder noemt hij nog het Duitse AllAboutSamsung, het Amerikaanse Thisismynext en het Duitse Chip, als sites die beeldmateriaal of nadere informatie bieden van voor en na de verwijdering van de Tab 7.7 op de beurs.

De Duitse persvertegenwoordiger van Samsung legt bij Androidpit uit dat het eigenlijk alleen maar gaat om extra focus op de Galaxy Note, maar Florian Mueller is ervan overtuigd dat de verwijdering van de Tab 7.7 op een of andere manier met Apple te maken moet hebben. In zijn visie houdt Apple ofwel vast aan het tijdelijke verbod in Duitsland op de verkoop van de Galaxy Tab, of heeft Apple een nieuw verbod afgedwongen en dat direct bij Samsung's stand bezorgd.

Dat laatste baseert hij op een deel uit het artikel in het Duitse Chip.de: de schrijver was bij de Samsung stand zijn toen de Tab 7.7 in haast "verdween" en hij hoorde iets over "een brief". Hij schrijft in zijn artikel: "tijdens de tweede beursdag kreeg Samsung een brief van Apple". Maar de brief zelf ontbreekt natuurlijk, en er zijn geen getuigen van het overhandigen ervan. Als bewijs van de betrokkenheid van Apple is ook dat verhaal in feite onbruikbaar.

Info%20Celzer%20klein1 besten%20dank%20klein1

Kortom: alle sites zijn het erover eens dat de aanleiding tot het verwijderen van de Galaxy Tab 7.7 door Samsung volkomen vaag is. Wie het denkt te weten mag het zeggen: een brief van Apple? Een lame PR stunt van Samsung zelf? Iedereen staart verbaasd naar de loze ruimte die de Tab 7.7. achterlaat, maar niemand heeft de politie in actie gezien - behalve één Duitser die op twitter zegt een agent te hebben opgemerkt...

UPDATE 4 september

Zie http://tinyurl.com/3uo59pj. Uit een update van het artikel door Florian Mueller (zie de link boven) is deze ochtend te lezen dat Samsung de tablet teruggetrokken heeft, nadat het hof in Düsseldorf een verzoek van Apple accepteerde om verkoop en marketing van de Tab 7.7 in Duitsland in ieder geval tijdelijk te verbieden. De man die bij de stand van Samsung is opgemerkt is dan ook vermoedelijk een bode van de rechtbank geweest, maar dat zullen we wel nooit zeker weten.

Het blijkt (en maar goed ook) dus geen lame PR stunt van Samsung zelf. Apple eist niet alleen een verbod op de 10.1, maar ook de 7.7 in Duitsland. Hoe ik daar tegenaan kijk, heb ik in mijn review van de Galaxy Tab 10.1 en nog twee eerdere artikelen (hier en hier) al eens uitgebreid geschreven, het heeft niet zoveel zin om die argumenten hier te herhalen.

Florian Mueller verwacht ondertussen dat het nog wel een jaar zal duren voordat beide tablets als één zaak door de Duitse rechtbank behandeld zullen worden.

Overigens hebben zijn bevindingen in deze zaak ook de website van CNN al gehaald. Wie het nieuws over de strijd van Apple vs Samsung wil volgen doet er goed aan @Fosspatents toe te voegen aan zijn timeline op Twitter.

Over de auteur: Marc Wielaert