Nieuws
27 augustus 2018 - Ron Smeets

Comeback van de PureView camera aanstaande HMD Global is hard op weg alle goede dingen van ‘het oude Nokia’ te herintroduceren

Het wordt eentonig maar de comeback van Nokia als smartphone merk is opmerkelijk en op weg naar groots succes. HMD Global is er tot nu toe in geslaagd om telkens de juiste snaar te raken als het gaat om het terugbrengen van Nokia. Daarbij spelen niet alleen de prima prijs-kwaliteit verhouding een belangrijke rol, maar ook het nemen van de juiste beslissingen op het gebied van design en bouwkwaliteit. Neem nu het voornemen om toekomstige Nokia smartphones uit te rusten met een PureView camera. Dat was voor zijn tijd, tussen 2012 en 2015 met de 808 PureView, de Lumia 1020 en Lumia 950, letterlijk een van de beste cameramodules die we tot dan toe ooit in een smartphone tegengekomen waren. Welnu, we zijn vijf jaar verder dus ik ben zeer benieuwd naar de status en kwaliteit van de nieuwe PureView camera(s) die HMD Global in toekomstige Nokia’s gaat proppen.

41 megapixels zijn nog nauwelijks overtroffen
Het meest in het oog springende kenmerk van de PureView camera was de 41 megapixel sensor. Die maakte foto’s op een lagere resolutie maar door zogenoemd oversampling werden zeven pixels gebruikt voor het samenstellen van één grotere pixel die veel meer informatie heeft. Daardoor werden kleuren beter, helderder en kleurechter en kreeg de foto in zijn geheel meer detail en werd hij scherper. De ontwikkeling van de PureView technologie nam vijf jaar in beslag. Nu, ruim vijf jaar nadat de eerste PureView Nokia werd geïntroduceerd, is er nog steeds geen serieuze smartphone fabrikant die de 41 megapixel sensor overtroffen heeft. Huawei komt dichtbij met de 40 megapixel Leica sensor in de P20 Pro. Met de huidige standaarden zou de PureView camera uit 2012 die van de Huawei, Samsung of Apple niet zomaar kunnen verslaan. Tegenwoordig hebben smartphone camera’s een groter diafragma waardoor ze in donkere omstandigheden veel beter presteren. Maar als HMD Global de ontwikkeling van de PureView technologie oppakt dan worden de toekomstige ‘PureView’ Nokia’s wel een serieuze concurrent voor de grote drie.

Nog niet bekend wanneer de eerste nieuwe Nokia PureView verschijnt
Goed, HMD Global heeft sinds enige tijd ook het PureView merk in handen gekregen. Wanneer de eerste nieuwe Nokia PureView smartphone gaat verschijnen is nog niet bekend. Zoals gezegd zullen ze nog wel wat aan de PureView technologie moeten sleutelen voordat die zich weer kan meten met de concurrentie. Het zou in ieder geval een goede zet zijn van HMD Global. Echter is het wel te hopen dat dit niet betekent dat de nieuwe Nokia’s ook meteen een heel stuk duurder worden. Dan verliest het merk namelijk meteen weer een van de belangrijkste voordelen – en beslissingscriteria – ten opzichte van haar concurrenten.

Voor de liefhebbers hieronder de videoreviews uit 2012 en 2013 waarin ik respectievelijk mijn eerste ervaringen met de Nokia 808 PureView en de Nokia Lumia 1020 (ook met PureView camera) bespreek. Enjoy!