Reviews
06 juni 2019 - Luc Meijs

Combi review: Huawei P30 & P30 Lite Budget en mid range vergeleken met het top toestel

In de vorige review namen we één van de beste camera (al dan niet de beste) van smartphones onder de loep, de Huawei P30 Pro. De fabrikant heeft ons ook voorzien van de goedkopere varianten en tevens kleinere broertjes, de reguliere P30 en P30 Lite. In deze review kijken we hoe deze twee in verhouding staan tot hun grotere familielid. Zijn ze hun prijskaartje waard, hebben ze een even uitstekende accuduur als die van de Pro, hoe snel presteren ze met multitasking of games en niet te vergeten, hoe doen de camera’s het tegenover anderen binnen dit prijssegment? Deze review zal niet zo uitgebreid zijn als die van de P30 Pro, gezien veel van deze twee toestellen vergelijkbaar is met hun grote broer enkel net iets minder snel of scherp. Bovendien hebben de reguliere P30 en P30 Lite geen periscoopcamera aan boord.
 
Onderaan deze review staan een aantal impressies van de cameraprestaties van beide toestellen. voor deze review was ik op pad met Airtrust Ballooning en de Cuypers ballon samen met piloot John Boon. De ballon maakte een prachtige vlucht, als startplaats vertrok deze vanaf Kasteel Hoensbroek en vaarde over plaatsjes als Palemig, Abdissenbosch, Rimburg en de landing vond plaats in Ubach Palenberg net over de grens in Duitsland.
 
Huawei P30
 
De reguliere P30 ligt met een prijskaartje van rond de 690 euro in het hogere midrange segment, voor een paar tientjes meer dan concurrenten als de nieuwe OnePlus 7, Samsung Galaxy S10 en de iPhone XR. Je kunt wel stellen dat dit een lastig segment is met dergelijke tegenhangers. Enfin, de reguliere P30 is de nakomeling van de P30 Pro en beschikt over iets andere specificaties en is tevens een stuk kleiner. Met 165 gram en een display van 6.1 inch met 1080 x 2340 pixels voelt het toestel zwaar aan, echter oogt het als een premium device. Ook de afwerking van glas aan beide kanten samen met een aluminium frame geven de reguliere P30 een fijne feel & look. Geen afgerond scherm aan de zijkanten, ditmaal een regulier plat scherm met een druppel notch en front facing speaker. Van alle notches is deze in mijn ogen het meest subtiel voor dagelijks gebruik. Het display van de P30 is net als die van de Pro, HDR10 gecertificeerd, waardoor foto’s en video’s net als bij de grotere broer levendig en kleurrijk naar voren komen.
 

Onder de motorkap van de P30 vinden we dezelfde Octa-core Kirin 980 chipset terug als die van de Pro. Dit verzekert je wederom van vliegensvlugge prestaties zonder haperingen en in combinatie met 6GB aan RAM geheugen komt dit ook tot zijn recht in de praktijk. De reguliere P30 is in verschillende opslagvarianten te krijgen waaronder (mijn testexemplaar) 128GB. Ook hier heeft de fabrikant wederom gekozen voor een NM card slot in plaats van een meer reguliere microSD, wat jammer is. Wel fijn is dat er standaard een boel opslag in zit.
 
Special features & Accu
 
Ook de P30 heeft wat geinige premium features aan boord, zoals een in screen vingerafdrukscanner die net als die van de Pro fijn en accuraat werkt. Wel moet ik opmerken dat na een dagje autosleutelen de vingerafdrukscanner je niet herkent, schone(re) handen zijn een pré voor dit type vingerafdrukscanners. Ik schreef er net al kort over, de P30 heeft net als de Pro een HDR10 certified scherm, dus alle HDR Netflix-content komt echt tot zijn recht op dit soort schermpjes. Gek genoeg was er bij de P30 wel plaats voor een 3.5mm jack poort waardoor ik mijn goede vertrouwde headsets zonder dongles of bluetooth kon aansluiten. Ook dit toestel beschikt volgens de specificaties over Dolby atmos, echter is dit wederom in mijn oren een twijfelachtige claim: het klinkt absoluut niet slecht maar mijn voorkeur gaat tot nu toe uit naar de speakers van de Razer Phone 2 of de Samsung S10+. Met een headset via de 3.5mm jack-poort klinkt alles wel een stuk prettiger.
 
Ook dit toestel is net als zijn grotere broer IP-gecertificeerd, slechts IP53 echter. Niet waterdicht dus, maar volgens de officiële richtlijnen splash and dust protection. In een regenbui is deze dus prima te gebruiken, echter zou ik het met een dergelijke certificering niet te gek maken uit gevaar voor waterschade. De accu van de Huawei P30 is aan de iets kleinere kant met 3650 mAh. Helaas beschikt deze niet over QI draadloos laden, maar is de reguliere fast charging van Huawei via USB C wel aanwezig. Als ik de drie toestellen naast elkaar moest leggen qua accuprestaties en duur dan is helaas de reguliere P30 de verliezer: om de een of andere vreemde reden gaat deze accu veel sneller leeg dan die van de Pro of de Light. Nu is de Light-variant makkelijk te verklaren door een veel zuiniger scherm en andere technische specificaties. De korte accuduur is een klein minpuntje, al denk niet dat het toestel de dag niet gaat redden bij intensief gebruik. Een tweede dag intensief gebruik zit er echt niet in.
 
Cameraprestaties
 
Hoewel de P30 iets mindere camera’s heeft qua specificaties dan de Pro, presteert deze ook hartstikke prima. De hoofdcamera van de P30 betreft een 40 megapixel f/1.8 wide lens, en gaat gepaard met een 16 megapixel f/2.2 ultra wide lens en een derde 8 megapixel f/2.4 telephoto variant die beschikt over 3x optical zoom. De camera is ook op 5x hybrid zoom stand te zetten of 30x digitale zoom, echter heeft de digitale zoom voor mijn gevoel niet de compensatie/verhouding als die in de Pro. 5x zoomen is echt de max bij dit toestel om nog een degelijke foto te maken. De selfiecamera aan boord van de Huawei P30 is dezelfde 32 megapixel f/2.0 wide lens als die van de Pro en maakt voor de liefhebber wederom haarscherpe selfies. Het kleurcontrast en weergave is wederom prima in orde bij deze camera en zorgt voor mooie levendige kiekjes.
 

Huawei P30 Lite
 
Het betaalbare alternatief voor de twee (grotere) broers: de P30 Lite heeft een adviesprijs van 369 euro en ligt daarmee in de range van concurrenten zoals de Google Pixel 3a (iets duurder), Samsung Glaxy A70 en de Xiaomi Mi 9 SE. Ook geen makkelijk segment gezien de specificaties van deze tegenhangers. Met een LCD display van 6.15 inch met 1080 x 2312 resolutie is het qua formaat de middelste van dit trio. De P30 Lite voelt ook een stuk lichter aan, met 159 gram en een behuizing gemaakt van glas en plastic merk je al snel dat het hier om een budgetmodel gaat. Net als de twee duurdere exemplaren heeft de Lite ook een kleine notch in het scherm. De kleurweergave op dit LCD scherm is net iets valer dan bij de OLED schermpjes, echter niet compleet uit balans of te zeer blauw getint.
 

De Huawei P30 Lite heeft vanzelfsprekend andere technische specificaties dan de twee duurdere modellen. Als kloppend hart vinden we bij de Lite dan ook een Octa cora Kirin 710 Chipset met 4GB aan RAM en 128GB aan opslag. Ook de Lite weet indruk te maken met zijn prestaties. Heel soms heeft het toestel even nodig om een actie te verwerken of hapert het even, echter valt dit alles niet onder de factor ‘storend’. Gek genoeg kan in de de P30 Lite wel een reguliere microSD kaart geplaatst worden met een maximale capaciteit tot wel 1TB.
 
Een top accu
 
De P30 Lite heeft geen snufjes als een in-screen vingerafdrukscanner of onder het scherm vibrerende elementen voor geluid. Het toestel beschikt over een meer reguliere vingerafdrukscanner op de achterzijde van het toestel, die is voor mijn gevoel net een tikkeltje te hoog gepositioneerd is, waardoor je er even aan moet wennen. De accu van de Huawei P30 Lite is echt weer eentje om over naar huis te schrijven. Met gemiddeld tot intens gebruik gaat deze accu net als die van de P30 Pro makkelijk twee dagen mee. Het fast charging is helaas niet zo snel als zijn familieleden, echter is het wel fijn om te zien dat het op zijn minst USB C is en niet micro USB. Met een capaciteit van 3340 mAh is het tevens niet de grootste accu in dit segment echter haalt de P30 Lite echt wel het maximale uit deze batterij.
 

Budget trippel camera
 
Zoals de naam van het toestel al aangeeft zijn de cameraspecificaties van de P30 Lite niet te vergelijken met die van zijn grotere broers. Het kleine broertje beschikt over een trippel camera setup met als hoofdsensor een 48 megapixel f/1.8 wide lens gecombineerd met een 8 megapixel ultra wide lens en een 2 megapixel f/2.4 diepte sensor. De kleurechtheid van de P30 Lite is niet het meest accuraat, echter zien foto’s en video’s op het schermpje er goed uit. Je gaat dit pas echt merken als je de foto’s via een slideshow op een monitor voorbij ziet komen. Bij sommige kleuren plakt de camera van de P30 Lite als het ware een neon filter eroverheen waardoor deze echt een stuk intenser lijken. Vooral bij de kleuren groen en blauw zie je soms echt een verschil met een foto van de reguliere P30 en de P30 Pro. Overall presteert de camera van de P30 Lite naar behoren voor een toestel in dit prijssegment. Uiteindelijk bekijken we onze foto’s meestal op het schermpje van de smartphone waar de foto ook mee genomen is.
 

Beide toestellen zijn wederom lichtpuntjes in de totale line up van de Chinese fabrikant. Over de Huawei P30 Pro was ik al duidelijk: één van de beste high end toestellen op dit moment. Bij de reguliere P30 heb ik kleine twijfels omdat de accuduur en overall gevoel van het toestel me net niet overtuigden, het is echter absoluut geen slecht toestel. De prestaties van de Huawei P30 zijn prima in orde en zullen menig gebruiker een plezier doen. De Huawei P30 Lite zie ik als één van de beste keuzes in zijn prijssegment: accuduur en snelheid zijn dik in orde en de cameraprestaties zijn prima voor een Lite model. Zoals ik al vaker laat terugkomen in reviews over Huawei toestellen, de EMUI OS van de fabrikant valt nog steeds niet onder mijn favoriete OS systemen. Hoewel Huawei er flink aan gesleuteld heeft zijn er nog steeds veel knelpunten voor mij als gebruiker. Veel overtollige en vooral onnodige apps die niks toevoegen, en nog steeds een wirwar binnen de algemene instellingen om iets te vinden. Wel een dik pluspunt naar de fabrikant toe is de donkere modus binnen EMUI 9.1, waarmee de fabrikant voorloopt op de volgende Google Android Q waar ook een systeembrede donkere modus in komt.
 
Alles bij elkaar zijn beide toestellen geen miskoop. Kun je net als ik niet wennen aan de EMUI skin van Huawei, dan kun je er gemakkelijk een eigen launcher of custom ROM op zetten. Beide toestellen zien er prima uit en presteren, in hun respectievelijke prijssegment, naar behoren. De P30 Lite is een topper op gebied van accuduur tegenover concurenten als de Samsung Galaxy A70 en de Xiaomi Mi9 SE echter maakt deze niet de allerscherpste foto's. De  reguliere P30 weet net als de Pro een uitstekende indruk achter te laten qua prestaties en camerakwaliteit echter stelt de accuduur ietwat teleur, voor iets meer budget haal je namelijk een Samsung Galaxy S10 of OnePlus 7 die wel indruk weten te maken qua accuduur. De reguliere Huawei P30 is verkrijgbaar in de kleuren; Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White voor een prijs rond de 690 euro (op het moment van schrijven). De Huawei P30 Lite is verkrijgbaar in de kleuren Peacock Blue, Midnight Black, Pearl White voor een adviesprijs van 369 euro.
 
Beoordeling Huawei P30 / P30 Lite
 
Design en bouwkwaliteit: 8 / 7
Specificaties: 8 / 7.5
Camera: 8.5 / 7
OS en UI: 8.5 / 8.5
Accu: 7 / 10
Prijs: 7 / 8
 
De Huawei P30 en P30 Lite scoren beide respectievelijk een 8 en een op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder nog wat meer foto’s van en met de P30 en P30 Lite.
 

Beide genomen met de reguliere P30

P30 Lite, kleuren iets waziger en andere groen/geel tinten

P30

P30 Lite

P30

P30 Lite, hier zie je beide tinten groen die veel feller lijken dan die bij de P30 hierboven. De ‘Neon’ tinten
 

P30

P30

P30 Lite

P30

P30 Lite