Column
19 januari 2010 - Marc Wielaert

Column: Microsoft's Modderschuit

Hoewel ik op zichzelf erg tevreden ben met m’n  HTC HD2 kwam ik met deze smartphone op Windows Mobile 6.5 iets tegen waarvan ik hoop dat Microsoft het nog meer aandacht zal geven dan de ontwikkeling van WM 7 zelf. Microsoft’s MarketPlace biedt net als bijvoorbeeld de App Store van Apple toegang tot applicaties die voor het platform beschikbaar zijn. Maar het vorig jaar gelanceerde MarketPlace galmt in Nederland door gebrek aan inhoud. Je zal er achter de kassa werken.

Ik heb ervaring met smartphones in het algemeen, maar niet zoveel met Windows Mobile. Dat komt niet in de laatste plaats omdat het platform me nooit echt kon bekoren. “Microsoft screwed up with Windows Mobile” heeft topman Steve Ballmer zelf gezegd, dus ik bevind me in officieel gezelschap. Dat de HD2 me bevalt, is vooral een compliment aan de Quietly Brilliant. Eerlijk gezegd dacht ik daarom eerst dat ik iets niet goed deed... Waar ik bij de iPhone inmiddels gewend ben aan ’n overstelpende hoeveelheid applicaties – met zekerheid meer dan ik in dit leven nodig heb – kon ik me niet voorstellen dat wat ik op MarketPlace zag ook direct alles was?

Voor de goede orde: ik vind de meer dan honderdduizend applicaties die je inmiddels blijkbaar voor de iPhone kunt downloaden eigenlijk even zinloos als de meer dan twintigduizend waar het Android platform inmiddels op kan bogen. Ik bedoel: wie heeft meer dan – en dan overdrijf ik al enorm – maximaal ’n paar honderd applicaties nodig? Maar beide platforms bieden in ieder geval een immense keuze, wat je van MarketPlace niet kunt beweren. Microsoft biedt in Nederland op dit moment volgens de eigen site http://marketplace.windowsphone.com vijfendertig applicaties. Dus geen vijfendertigduizend (je mag van Microsoft wat verwachten) of vijfendertighonderd (ze zijn nog maar net begonnen), maar vijfendertig (35!)… Doe dan niks?

In de VS ging MarketPlace vorig jaar oktober van start met tweehonderd zesenveertig applicaties, dat zijn er ’n klein half jaar later meer dan zeshonderd – nog steeds geen indrukwekkend aantal. Bovendien kan ik ze als Nederlander niet installeren, behalve via een of andere workaround waar ik inmiddels al geen zin meer in heb. Microsoft vertraagt een essentiële ontwikkeling door een vertaling te eisen, terwijl de concurrentie overtuigend heeft aangetoond dat applicaties op dit moment de belangrijkste sleutel tot het slagen van een platform zijn. Gartner maakte vandaag trouwens bekend dat consumenten dit jaar 6,2 miljard dollar zullen uitgeven aan mobiele applicaties. Microsoft zal daar niet veel van cashen.

Misschien dat daarom inmiddels het gerucht gaat dat Windows Mobile 7 helemaal van onderaf wordt ontworpen. Misschien dat ze denken dat er niemand wakker van zal liggen als die paar applicaties het straks niet meer zullen doen. Hoe dat zit is nog niet bekend, maar ik zou me er op zich wel zorgen over maken als ik ze alle vijfendertig al gekocht had. En die zijn dan ook nog even anders geprijsd dan wat ik van Apple gewend ben. Naast gratis toepassingen zoals Facebook en Buienradar vind je games en programma’s tussen de €2,89 en maar liefst €19,89.

Maar wat me nog het meest verbijstert, is dat Microsoft het bij die paar applicaties nog aandurft het bezopen geprijsde Fortunatus aan te bieden. Deze hier al eerder bespotte applicatie kost maar liefst €335,39 euro en is uitsluitend bedoeld voor de filthy rich om nog ’n beetje extra zinloos met geld te smijten – "omdat het kan".Ruim ’n jaar geleden heeft Apple de al even decadente applicatie I Am Rich (toegegeven, met $999,99 nog veel duurder, terwijl het nóg minder te bieden had) uit de App Store verwijderd. Ik vond ergens dat acht personen ‘m hadden gekocht.

Het is ´n vrij land en wie het breed heeft laat het breed hangen, zou je zeggen. Maar juist Microsoft heeft het breed, en is ondertussen koopman op de kleinste én duurste braderie in de mobiele geschiedenis. Wellicht ziet Steve Ballmer Fortunatus als de diamanten vlag op z’n langzaam zinkende modderschuit.

Over de auteur: Marc Wielaert