Nieuws
02 februari 2010 - Ron Smeets

Co-piloot gecrashed vliegtuig SMS'te vlak voor de start

SMS-en, of andere hands-on handelingen, tijdens het autorijden is levensgevaarlijk. Maar wat moet je denken als blijkt dat de co-piloot van een vliegtuig dat een uur na de start neerstortte vlak vóór de start heeft zitten SMS-en?

Natuurlijk, de situatie op zich is heel anders dan tijdens het autorijden. Het vliegtuig stond immers nog stil en vijf minuten voor de start stuurde de co-piloot het laatste SMS bericht.

Maar bij het besturen van een vliegtuig is het wel zo dat voorafgaand aan de start diverse checklists en procedures doorlopen moeten worden. Bepaald ook geen handig moment om je te laten afleiden door je mobiele telefoon, toch?

Hoewel het SMS gedrag van de co-piloot waarschijnlijk niet de oorzaak is van de crash van Colgan vlucht 3407 in Februari van 2009 (foto), waarbij 50 doden vielen te betreuren, heeft dit in Amerika in ieder geval wel voor de nodige discussie en commotie geleid.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.