Entertainment
15 mei 2006 - Ron Smeets

Claim van 5 miljard tegen Verizon

We hebben er weer eentje in de categorie 'Alleen in Amerika'.

Twee advocaten, wie ook anders, hebben Verizon voor de rechter gedaagd en eisen 5 miljard dollar schadevergoeding omdat de Telco hun privacy, en die van vele anderen, geschaad zou hebben door het overdragen van de gegevens van (mobiele) telefoongesprekken aan de NSA (National Security Agency) ten behoeve van geheime onderzoeken.

Sinds 9/11 is de NSA onder andere belast met het onderzoeken van miljoenen telefoongesprekken en de diverse Telco's werken daar vrijwillig aan mee. Volgens de twee advocten schenden de telefoonbedrijven daarmee zowel de Telecommunicatie- als de Grondwet.

Verizon daarentegen wil niet zeggen of het al dan niet meewerkt aan dergelijke activiteiten van de NSA, al was het maar vanwege het feit dat de betreffende onderzoeken strikt geheim gehouden worden.Gerelateerde links:
Burst dot com wil iPod en iTunes van de markt halen
EU gaat mobiele belgegevens bewaren
Verizon voorop in strijd tegen mobiele spammers
Rechter verbiedt mobiele opsporing personen
Texanen dagen Telco voor de rechter
Mobiele belgegegevens te koop
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.