Nieuws
12 februari 2007 - Ron Smeets

Cisco’s Connected World: wil ik dat wel?

Dat is één van de vragen die ik mij tiidens de presentatie van Cisco’s Connected world stelde. Een andere is minstens net zo belangrijk: gaat dit binnenkort überhaupt wel al werken?

De presentatie, waarvoor de luisteraars werden uitgerust met een draadloze headset zodat het geluid van de andere stands in de omgeving niet kon storen (handig gedaan van Cisco), werd gegeven door een ‘man en vrouw’ (foto boven) die ons lieten zien en horen hoe de technologie van Cisco er voor kan zorgen dat je altijd en overal verbonden blijft met je privé- en werkleven.

Naadloos switchen tussen VoIP en Mobiele gesprekken. Je wordt thuis gebeld op je mobiele VoIP telefoon en kunt zonder dat de verbinding verbroken wordt gewoon doorbellen terwijl je op weg naar kantoor gaat om, daar aangekomen, het gesprek weer terug te schakelen van mobiel naar VoIP. Kortom overal bereikbaar, altijd. Hey waar heb ik dat meer gehoord en wil ik dat wel?!

Opvallend was dat de dame van Cisco telkens weer de zin uitsprak ‘mede mogelijk gemaakt dankzij de gebruikte Cisco technologie van onze mobiele provider’. In die zin zit meteen ook het grootste risico met betrekking tot mijn tweede vraag. Cisco’s Connected World visie is namelijk afhankelijk van de ontwikkelingen van de netwerken van mobiele providers.

Die moeten namelijk kiezen voor Cisco componenten en die nieuwe 3- en 4G netwerken ook nog met nagenoeg 100% dekking uitrollen. Gezien de ‘traagheid’ van de 3G uitrol en de tijd die het dus kost om die netwerken in een land of zelfs regio helemaal dekkend te krijgen vraag ik mij af hoe snel en wanneer we de functies en mogelijkheden die tijdens de presentatie aan bod kwamen in levende lijve zullen mogen bewonderen.

Cisco is daarvoor, zoals zo veel andere dienstaanbieders, volledig afhankelijk van de nukken en keuzes van de Vodafone’s KPN Mobile’s, Cingular’s en Verizon’s van deze wereld.Gerelateerde links:
IBM en Cisco bouwen WiFi hotspot van 3900km2
T-Mobile gaat UMA uitrollen in de VS
Nokia begint tests met WiFi telefonie
Nokia met BlackBerry in WiFi telefonie
Nokia zet in op UMA en DVB-H
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.