Nieuws
28 augustus 2014 - Ron Smeets

Choozze biedt gratis en onbeperkt mobiel abonnement aan

Uhm, voordat jullie razend enthousiast worden van deze titel moet ik meteen maar even met de deur in huis vallen. Het zijn twee verschillende abonnementen van de nieuwe provider Choozze die vandaag in Nederland zijn intrede doet. Nee, je kunt dus niet gratis onbeperkt bellen, SMS'en en mobiel internetten.

De provider presenteert wel een gratis abonnement, Choozze Zero, maar dat is toch vooral bedoeld voor mensen met veel zelfbeheersing. De limiet van 100 belminuten en 100 SMS'jes gaat nog enigszins, maar met 100MB data komt de gemiddelde smartphone gebruiker natuurlijk niet ver.

Het feit dat je bundels bij kunt kopen of een buiten de bundel tarief van 15 cent per minuut of MB en 7 cent per SMS moet afrekenen helpt iets, maar niet veel. Hoe dan ook, er zullen ongetwijfeld mobiele bellers zijn die met het Choozze Zero abonnement uit de voeten kunnen. Niet veel, maar toch. Ow, je betaalt wel eenmalig 25 euro aansluitkosten. Het gratis abonnement wordt volgens de provider niet gefinancierd door advertenties (in voicemail of sms) zoals dat bij eerdere 'gratis' initiatieven het geval bleek te zijn. Choozze is eerder een concurrent van Robin Mobile. Geen gedoe, geen kleine letters en scherpe tarieven.

De provider introduceert ook een 'Onbeperkt' abonnement: Choozze Bright. En ja, het woordje onbeperkt staat ook hier tussen quotes. Het abonnement kost 35 euro per maand (plus 25 euro aansluitkosten) en daarvoor mag je dus in principe onbeperkt bellen, sms'en en mobiel internetten maar er geldt wel een fair-use-policy om excesen in gebruik te voorkomen. Choozze heeft die FUP op 10GB data ingesteld. Ga je daar overheen, dan krijg je niet meteen een rekening, maar bij herhaaldelijk overschrijden wordt je wel gebeld om het verbruik te bespreken. Voor bellen en sms'en geldt een fup van 3000 minuten en 3000 sms'jes, maar daar komt tegenwoordig nooit iemand meer aan, toch? Vergeleken met Robin Mobile heeft Choozze dus wel een FUP terwijl Robin Mobile die niet heeft, alhoewel daar overmatig misbruik ook gecontroleerd en besproken wordt.

Er is nog een derde abonnementsvorm. Of beter gezegd, je kunt korting krijgen wanneer je vooruit betaalt. Neem je bijvoorbeeld 3 maanden ChoozzeBright dan betaal je geen 35 euro paar maand maar €33,33. Nadeel is wel dat je die kosten (100 euro) dus vooraf moet betalen. Bij de 12 maanden variant kun je zo 5 euro per maand besparen als je de 360 euro ineens betaald. Tijdens de introductieperiode geeft Choozze nog iets meer korting op deze abonnementsvormen.

Choozze maakt in Nederland gebruik van het netwerk van T-Mobile. Vooralsnog zijn alleen 3G abonnementen beschikbaar met een maximale download snelheid van 14.4 Mbps. Wanneer T-Mobile's 4G dekking wat verder (semi landelijk ;)) uitgebreid is zal Choozze ook 4G abonnementen introduceren. Wanneer dat is en wat die gaan kosten is nog niet bekend.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.