Nieuws
19 januari 2015 - Ron Smeets

Chinezen kopen voor het eerst in jaren veel minder mobiele telefoons Toestelverkoop daalt met 20%; smartphones -8%

De jarenlange 'dubbel-cijferige' groei van toestelverkopen in China lijkt voorlopig gestuit. En niet zo'n beetje ook. Analisten becijferen namelijk dat in 2014 ruim 20% minder mobiele telefoons verkocht werden dan een jaar eerder. Bij de smartphone verkoopcijfers viel de daling enigszins mee, maar toch werden er in China ook 8% minder slimme mobieltjes verkocht China 8% minder smartphones verkocht.

In totaal gingen het afgelopen jaar net iets meer dan 451 miljoen mobiele toestellen over de toonbanken. In 2013 waren dat er nog zo'n 565 miljoen. De smartphone verkoopcijfers daalden van 423 naar 389 miljoen toestellen. Bepaald geen kleine terugval dus.

In dat licht is het des te bijzonder dat juist in 2014 de Chinese merken als Huawei (Honor) en Xiaomi een forse groei van hun smartphone verkopen wisten te realiseren. Nog meer bewijs voor het feit dat de goedkopere alternatieven uit het land van de lange muur aan deze kant van de wereld steeds meer aftrek vinden, en populairder worden. De dalende smartphone verkopen in eigen land zullen bovenstaande merken ongetwijfeld gaan inspireren tot meer activiteit in Europa en de rest van de wereld.

Bovengenoemde Chinese verkoopcijfers werden nog wat verder uitgesplitst. Zo werden er 171 miljoen 4G smartphones verkocht, 220 miljoen 3G toestellen en de rest waren 2G (feature) phones. De analisten verwachten voor 2015 overigens weer een (lichte) groei van de Chinese smartphone verkopen, gedreven door de steeds groter wordende vraag naar 4G.

De Chinese verkoopcijfers zijn nog niet definitief maar de analisten kunnen zich baseren op de cijfers van drie kwartalen, twee maanden en de verwachtingen van de laatste maand van het jaar. Heel veel zullen de uiteindelijke cijfers dus niet meer gaan afwijken.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.