Nieuws
12 april 2006 - Ron Smeets

Chinese RedBerry is RIM te snel af

Toeval bestaat niet, maar in dit geval is het wel heel erg opzichtig.

Vlak voor de lancering, eind volgende maand, van de langverwachtte en vaak uitgestelde BlackBerry producten en diensten in China heeft de op een na grootste lokale Telco, China Unicom, een eigen push-mail service op de markt gezet met een wel heel erg voor de hand liggende naam: RedBerry.

RIM is al sinds 2002 in de weer om vaste voet aan de Chinese grond te krijgen, maar de release werd telkens weer opnieuw vertraagd door de voortdurende en ellenlange onderhandelingen met de Chinese overheid, met dit resultaat als gevolg.

Bijzonder wrang is het feit dat RIM al in 2004 een overeenkomst met de grootste mobiele provider China Mobile gesloten had om, na Hong Kong, de Chinese markt te gaan bedienen.

Een van de redenen dat de onderhandelingen tussen RIM en de Chinese overheid zo lang geduurd hebben is de angst van de lokale regering dat de encryptiemethode die RIM gebruikt voor het mobiel versturen van email het moeilijk, zoniet onmogelijk, maakt voor de authoriteiten om de berichten te screenen. Schijnbaar kon China Unicom die angst dus eerder wegnemen, maar het feit dat het een lokale aanbieder is die de concurrentie met het Canadese RIM wil aangaan zal zeerzeker ook meegespeeld hebben.

Enfin, nu zal RIM dus vanaf eind mei met bijna twee maanden achterstand de concurrentie moeten aangaan met de RedBerry push-mail diensten die ook nog eens, zo meldt China Unicom, een fractie kosten van de huidige BlackBerry abonnementen zoals die in Hong Kong te koop zijn.Gerelateerde links:
Nokia's E62 een goedkope BlackBerry concurrent
Concurrent Blackberry naar Europa
Yahoo mobile e-mail
Vodafone komt met eigen 'BlackBerry' dienst
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.