Nieuws
15 april 2015 - Ron Smeets

Chinese fabrikanten zelf ook het slachtoffer van 'Chinese namaak' Xiaomi bindt de strijd aan met namakers, maar dat zou wel eens vachten tegen de bierkaai kunnen worden

Een beetje lachen, uit leedvermaak, moest ik wel toen ik vanochtend het bericht las dat de Chinese smartphone fabrikante Xiaomi de strijd wil aanbinden met de vele 'namakers' uit eigen land. Xiaomi is onlangs zelf pijnlijk het slachtoffer geworden van het feit dat populaire toestellen in China door andere fabrikanten, die liever stelen dan zelf iets bedenken, nagemaakt worden.

Namaak Xiaomi's, en vul daar eigenlijk elk merk maar in, worden in China al jaren gemaakt,. Onlangs viel een Xiaomi Mi4 door de mand tijdens een beveiligingstest. Later bleek het echter te gaan om een namaak Xiaomi. Dat schoot de fabrikant in het verkeerde keelgat en nu willen ze de namakers uit de markt schoppen.

Tja, in China zou dat nog wel eens lastig kunnen worden. Al jaren is bekend dat buitenlandse fabrikanten in China wat dat betreft niets geregeld krijgen. De Nokla's, Simsangs en Sany's werden in het land van de lange muur volop verkocht. Om nog maar te zwijgen van al die namaak iPhones. Alleen als die namakers zich buiten de Chinese landsgrenzen vertoonden kon er tegen opgetreden worden. Bovendien was het enkele jaren geleden in ieder geval zo dat een toestel geen namaak was wanneer er drie details, hoe klein ook, verschilden van het origineel.

Ik ben dus zeer benieuwd naar de voortgang van Xiaomi's voornemens. Misschien dat de lokale overheid wel buigt voor een lokale fabrikant, maar ik acht de kans eerlijk gezegd heel erg klein dat de Chinese namakers hard getroffen gaan worden.

Via