Nieuws
03 december 2014 - Ron Smeets

Chinese fabrikant claimt dat de iPhone 6 een kopie is van de 100+V6 De wereld op zijn kop? Digione wil nu geld zien van Apple

Apple staat bekend als de fabrikant die bij het minste of geringste vermoeden dat iemand iets van hun kopieert of zonder licentie gebruikt een leger juristen in de startblokken heeft staan. Veel Chinese fabrikanten staan daarentegen weer bekend om hun schaamteloze kopieergedrag. Hoe vreemd is het dan dat juist Apple nu door een Chinese fabrikant beticht wordt van kopieergedrag.

Digione (aka Shenzhen Baili Marketing Service) claimt namelijk dat het design van de iPhone 6 gestolen is van een reeds bestaand toestel van de Chinese fabrikant; de 100+V6. Uiteraard heeft de fabrikant de afgelopen periode getracht in contact te komen met Apple om tot een oplossing te komen (lees: een financiele schikking te treffen). De Amerikaanse fabrikant heeft daar echter niet op gereageerd waarop Digione de publiciteit zoekt door een brief van hun advocaten aan die van Apple openbaar te maken. Tegelijkertijd zegt de Chinese fabrikant dat het nog steeds hoopt op een schikking en dat verdere juridische stappen, zoals een rechtzaak, niet nodig zullen zijn.

Gezien de reputatie die Apple heeft op dit gebied acht ik de kans vrij klein dat de Amerikanen deze zaak zonder verder juridisch wapengekletter en met het overboeken van wat centjes, uit de wereld gaat helpen. Nog los van het feit of de Chinese fabrikant al dan niet in haar gelijk staat. Het toestel in kwestie heeft inderdaad wel wat weg van de iPhone 6, maar dat komt vooral ook doordat hij op de site nagenoeg op dezelfde manier gepresenteerd wordt, zoals je op onderstaande kiekjes kunt zien.

De foto hierboven lijkt inderdaad erg veel op een van de hero-shots die apple van de iPhone 6 maakte. De foto hieronder is een typische iPhone pose die we de afgelopen jaren al vaker zagen.

Hieronder staat nog een afbeelding van de brief zoals die door Digione naar Apple gestuurd is en gisteren dus openbaar gemaakt werd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.