Nieuws
19 maart 2012 - Ron Smeets

China wordt in 2012 defintief de grootste smartphone markt

In november van 2011 werd al bekend dat de meeste smartphones (gerekend naar verkoopaantallen) momenteel in China verkocht worden.

Analisten van IDC hebben becijferd dat het totale marktaandeel van smartphones in China dit jaar ook groter wordt dan in de VS. Daarmee wordt China in 2012 's werelds grootste smartphone markt.

Zo'n 20.7% van de Chinezen hebben straks een smartphone, aldus IDC. In de VS zal dat percentage blijven steken rond de 20.6%. De melding dat China dus de grootste smartphone markt van de wereld wordt lijkt te kloppen, maar dat moet wel ietsje genuanceerd worden.

Gerekend naar het totaal aantal smartphones dat in China verkocht gaat worden is die stelling helemaal juist maar kijkend naar het marktaandeel, wat IDC dus ook doet, zijn er op dit moment, en ook eind dit jaar dus, al diverse landen waar het aandeel smartphones veel groter is dan 20.7% van alle verkochte mobiele toestellen.

In Nederland, om maar eens een voorbeeld te noemen, ligt het marktaandeel van smartphones al ruim boven de 35%. Momenteel is zo'n 60% van alle toestellen die bij ons over de toonbanken gaan een smartphone. Echter, in absolute aantallen, is dat natuurlijk maar een schijntje vergeleken bij de Chinese (en Amerikaanse) markt. Daar wonen nu eenmaal veel meer (respectievelijk ruim 1.3 miljard en ca. 313 miljoen) mensen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.