Nieuws
03 november 2005 - Ron Smeets

China waarschuwt mobiele bellers voor oplichting

Mobiele bellers in China worden al geruime tijd overspoelt met SMS- en Telefoon Spam die, behalve vervelend, de beller soms onvrijwillig en onwetend op kosten jagen.

De Chinese overheid is nu een landelijke en aggressieve campagne gestart tegen deze malafide praktijken waarin men waarschuwt voor de gevaren en aangeeft welke vormen van mobiele oplichting 'hot' zijn.

Bovendien heeft de Chinese regering een wet aangenomen waardoor het sturen van fake SMSjes die geld kosten, het mobiel verspreiden van pornografisch materiaal, mobiel gokken, verkoop van illegale producten zoals wapens, drugs en heling etc. nu ook officieel strafbaar zijn.

Inmiddels zijn diverse verdachten al opgepakt. Onder hen was ook een groepje van 8 personen die met 140 'acties' in totaal ruim 1 miljoen Euro buit gemaakt hadden.

Het is voor hen te hopen dat de acties van Amnesty en de internationale gemeenschap tegen de erbarmelijke behandeling en marteling van (politieke) gevangenen zoals dat te doen gebruikelijk was in China, inmiddels voldoende vruchten afgeworpen hebben.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.