Nieuws
31 januari 2007 - Ron Smeets

China slaat 3G over en start met 4G wereldprimeur

Volgens een persbericht in de lokale media heeft de Chinese stad Shanghai binnenkort een wereldprimeur met het eerste commercieel beschikbare mobiele 4G netwerk.

Door de bureaucratische rompslomp is de uitrol van 3G netwerken in 's werelds grootste mobiele markt dusdanig vertraagd dat de lokale Telco's besloten hebben direct voor een uitrol van 4G netwerken te kiezen.

De afgelopen weken zijn in Shanghai al de eerste succesvolle tests uitgevoerd en een commerciele uitrol is nu nog een kwestie van tijd. . . en bureaucratie van de Chinese overheid.

Tot nu toe zijn in diverse landen alleen nog technische demo's van 4G netwerken uitgevoerd maar alleen in Korea zijn al concrete plannen voor een brede commerciele uitrol op relatief korte termijn bekendgemaakt.

Het ziet er dus naar uit, als we de Chinese propaganda mogen geloven, dat Shanghai de Koreanen naar de kroon zullen steken als het gaat om de wereldprimeur.Gerelateerde links:
Eerste tests met 100Mbit mobiel netwerk
Eerste UMTS tests in China
4G snelheidstests van NTT DoCoMo, The Next Generation
Samsung's mobiele 4G test: 100Mbps bij 60 kmh
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.