Nieuws
08 april 2007 - Ron Smeets

China mikt op 4G standaardisatie

In de meeste landen hebben operators het nog behoorlijk moeilijk om de investeringen in 3G netwerken (en licenties)terug te verdienen dus het bouwen en exploiteren van 4G netwerken zal bij de meeste Telco's nog niet echt aan de orde zijn.

Het voordeel dat China in deze heeft is het feit dat men daar de stap van GSM en GPRS naar 3G door de economische achterstand van enkele jaren geleden, die nu rap ingelopen wordt, overgeslagen heeft. Eerder werd nemelijk al bekend dat Shanghai binnenkort de wereldprimeur heeft met het eerste commercieel beschikbare 4G netwerk.

Het Chinese ministerie van Informatie wil nu dat de ITU (International Telecommunications Union) bepaald dat de in China ontwikkelde 4G standaard wereldwijd erkend gaat worden als DE 4G standaard. De basis voor deze technologie, die dus nog doorontwikkeld moet worden, zoeken de Chinezen in de daar ontwikkelde TD-SCDMA standaard.

China hoopt dat de ITU al in 2008 beslist dat de Chinese 4G technologie tot de wereldwijde standaard verheven wordt, maar volgens insiders heeft de TD-SCDMA technologie nog teveel bugs die voor die tijd nooit allemaal opgelost zullen zijn.Gerelateerde links:
China slaat 3G over en start met 4G wereldprimeur
GSM's met 100Mbit verbinding
50% meer HSDPA netwerken in de laatste 3 maanden
Samsung's mobiele 4G test: 100Mbps bij 60 kmh
Telco's richten 4G denktank op
Eerste tests met 100Mbit mobiel netwerk
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Warning: include(cookie_banner.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314 Warning: include(): Failed opening 'cookie_banner.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314