Toestellen
15 januari 2011 - Ron Smeets

China gaat strenger optreden tegen illegale mobieltjes

De Chinese overheid heeft aangekondigd strenger op te treden tegen de productie en verspreiding van illegale (namaak) mobieltjes. De belangrijkste reden hiervoor is echter niet de klacht van fabrikanten die de dupe zijn van de vele Chinese namaak.

Volgens de Chinese autoriteiten is het vooral de vele spy- en malware die door de namakers op illegale toestellen geinstalleerd wordt die de overheid heeft doen besluiten strenger op te treden.

Die malafide software kan er namelijk toe leiden dat mobiele gebruikers in China, zonder dat ze daar erg in hebben, opgescheept worden met dure (SMS) diensten en andere content. Dat zal natuurlijk zeker een rol gespeeld hebben maar we moeten ook niet vergeten dat de Chinese overheid al geruime tijd (politiek) onder druk staat om harder en strenger op te gaan treden tegen de vele illegale namaak toestellen. Het zal mij benieuwen of de strengere Chinese aanpak ook daadwerkelijk ertoe gaat leiden dat we minder 'Chinese fake toestellen' gaan zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.