Nieuws
15 maart 2006 - Ron Smeets

CeBIT vooral succesvol door (mobiele) telecom

Vandaag sluit de CeBIT haar deuren weer voor een jaartje. Natuurlijk staan er nog een drietal CeBIT's in (Eur)Azië, en Australië voor dit jaar op de agenda, maar die in Hannover blijft toch het top event.

De vraag is echter in hoeverre de organisatie van de CeBIT zich zorgen moet gaan maken. Dit jaar werd wederom duidelijk dat de grote publiekstrekkers inmiddels al lang niet meer de traditionele ICT bedrijven als IBM en Microsoft zijn, maar toch vooral de (Mobiele) Telecomgiganten en toestelmakers.

Vormden in de jaren van de economische- en ICT-dip (2002-2004) het niet komen opdagen van standhouders en inkrimpen van stand oppervlaktes van de 'aussteller' de grootste bedreiging, de afgelopen 8 dagen werd duidelijk dat het uitblijven van de grote bezoekersaantallen de nieuwste bedreiging is voor het voortbestaan van de CeBIT in diens huidige vorm en grootte.

Natuurlijk speelde het weer in Duitsland de eerste dagen niet mee, met sneeuw en vorst, maar ook de dagen na het weekend, toen het wel nog koud maar zonnig was, vielen qua bezoek zwaar tegen.

Zoals gezegd is het vooral te danken aan de telco's als Vodafone, O2 en E-Plus aan de ene kant en de grote toestelmakers als Nokia, Sony-Ericsson en Samsung aan de andere kant dat velen nog de gang naar Hannover gemaakt hebben.

Nieuwe initiatieven zoals 'Digital Living' kunnen in de komende jaren wellicht een trend worden. Maar de organisatie van de CeBIT moet zich in mijn ogen datn wel realisren dat het haar stoffige image dat het te danken heeft aan de vele, dit jaar dus lege, hallen met bijzonder 'droge' materie als bankssystemen en traditionele software ontwikkelaars voorgoed zal moeten afschudden.

Ik denk dat de tijd rijp is om de CeBIT te gaan opsplitsen in een evenement voor digitale (mobile) trends en een separate beurs voor CRM, ERP en al die andere 'droge' materie.

Dit beeld was tijdens de CeBIT van dit jaar geen uitzondering. Waar men enkele jaren geleden nog sprak over dagen met meer dan 150.000 bezoekers, was daar dit jaar niets van terug te zien.

Nieuwe initiatieven zoals de Digital Living hal moeten vooral jongeren naar de CeBIT lokken. Echt druk was het hier over het algemeen nog niet.

Hardware blijft ook uitermate populair.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.