Nieuws
02 december 2011 - Ron Smeets

Carrier IQ: "Wij helpen mobiele klanten en spioneren niet"

Dat is zo ongeveer in één zin samengevat wat Carrier IQ zegt over het logfile 'Carrier IQ Gate' schandaal dat de afgelopen drie dagen groot nieuws geworden is.

In een verklaring probeert de software ontwikkelaar nu haar vege lijf te redden door de schijn te wekken dat hun spionage- en logging software vooral bedoeld is om providers en mobiele gebruikers inzicht te geven in eventuele problemen die opduiken tijdens het gebruik van (smart)phones. Verder verzekeren ze ook iedereen dat de data waar Carrier IQ inzicht in heeft NIET opgeslagen wordt en eenieders privacy gewaarborgd blijft. Yeah, right!

Volgens Carrier IQ is het snuffelen door SMS'jes, Browsergeschiedenis, emails, foto's, audio, video en dergelijke vooral bedoeld om te mogelijke oorzaak van problemen te kunnen achterhalen. Waarom daarvoor de tekstuele inhoud van emails en SMS'jes bekeken moet worden is mij in ieder geval een raadsel, maar goed. Verder zegt Carrier IQ ook dat hun software inzage geeft in het accuverbruik. "We weten welke applicaties de accu leegtrekken, maar slaan niets op", aldus de verklaring van Carrier IQ.

Om hun 'privacy' verhaal kracht bij te zetten heeft Carrier IQ een beveiligingsexpert van Infedel Inc. ingeschakeld. Rebecca Bace zegt, ter verdediging van de software ontwikkelaar: "Na onderzoek ben ik van mening dat de aantijgingen over het opslaan van 'ingedrukte toetsen' of het bespioneren van content op mobiele toestellen met daarop de Carrier IQ software niet juist zijn". Tot slot benadrukt Carrier IQ nogmaals dat hun software alleen bedoeld is om (smart)phones beter te maken en de prestaties van de toestellen, in combinatie met de provider netwerken, te verbeteren.

Klinkt allemaal heel erg nobel, maar als het inderdaad zo'n onschuldig programma zou zijn, waarom komen dan ineens, en heel erg snel, bijna alle fabrikanten en providers (ook hier in Nederland) met verklaringen en officiële statements dat ze (allemaal) NIETS met Carrier IQ te maken (willen) hebben en de software ook NIET (en nooit) gebruiken? Natuurlijk, het zou iets kunnen hebben van 'het zinkende schip verlaten', maar daar geloof ik zelf niet in. De fabrikanten die intussen aangegeven hebben (in het verleden) wél gebruik te maken (of hebben gemaakt) van Carrier IQ zijn Samsung (niet in Nederland), HTC (Amerika) en Apple. Deze laatste heeft overigens ook al aangegeven dat de Carrier IQ software vanaf iOS 5 niet meer gebruikt wordt. Samsung en HTC verklaren overigens beiden dat het verzoek om hun toestellen uit te rusten met Carrier IQ van providers afkomstig is. Samsung schrijft hierover letterlijk: "Carrier IQ application is preloaded in selective Samsung mobile phones in certain region by carrier's requirements. We will be able to disclose model names and region once we obtain the consent from the carriers. Carrier IQ application is not equipped in Samsung smartphones sold in the Netherlands / Belgium"

De complete verklaring van Carrier IQ kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.