Nieuws
30 augustus 2010 - Ron Smeets

Carl Icahn wil Motorola nog steeds opsplitsen

Motorola heeft de laatste drie jaar barre tijden moeten doorstaan. Waar de Amerikaanse fabrikant in 2006 met een marktaandeel van rond de 22% nog tot de top 2 van de wereld behoorde zijn ze inmiddels afgezakt naar een plek buiten de top 5 en een martkaandeel van minder dan 3%. De afgelopen twee jaar werd door de raad van bestuur van Motorola meerdere keren gedacht over het verkopen van de verliesgevende mobiele telefonie tak maar dat is tot op de dag van vandaag nog niet gebeurd.

De afgelopen maanden gaat het, mede dankzij de onvoorwaardelijke keuze voor Android, weer ietsje beter met Motorola. Toch ligt het gevaar van een opsplitsing nog steeds op de loer. Dat gevaar is namelijk afkomstig van de beroemde (of moet is zeggen buruchte) Amerikaanse miljardair / investeerder Carl Icahn. Hij is al vanaf 2006 aan het proberen om een (aantal) stoel(en) binnen de raad van bestuur van Motorola te bemachtigen.

Tot nu toe is dat nog steeds niet gelukt maar inmiddels heeft Carl Icahn wel al meer dan 10% van de aandelen van Motorola in handen dus de kans dat hij wel iets substantieels in de Motorola melk te brokkelen krijgt wordt steeds groter. Als dat uiteindelijk gebeurt, wat mijns inziens onvermijdelijk lijkt, dan wordt de kans dat de Mobiele telefonie tak van Motorola alsnog verkocht gaat worden en het bedrijf dus in tweëen gesplitst wordt wel heel erg groot.

Icahn heeft in de afgelope vier jaar al twee keer geprobeerd om aan de raad van bestuur van Motorola toe te treden maar telkens werd zijn kandidatuur door de aandeelhouders afgewezen. Toen had hij echter nog maar zo'n 1.7% van de aandelen in handen. Dat ligt nu, met ruim 10% wel effe anders. In 2008 sleepte Icahn als aandeelhouder Motorola ook al voor de rechter in een poging om vier plekken in de raad van bestuur op te eisen en de verkoop van de Mobiele telefoon divisie zo te kunnen doordrukken.

Het zal mij benieuwen hoe dit afloopt en of de aanhouder ook in dit geval gaat winnen. Kijkend naar Icahn's palmares, en dan ben ik geen financieel analist, dan lijkt het mij in ieder geval geen pretje om iemand als Icahn binnen de deuren van je bedrijf zijn gang te moeten laten gaan. Hij koopt zich een weg naar binnen, veegt met de bezem erdoor en verkoopt vervolgens zijn aandelen weer met (dikke) winst. Zo is meneer onder andere miljardair geworden. Ofwel, voor hem werkt het prima. Of de bedrijven en diens medewerkers daar achteraf zo blij mee moeten zijn valt te bezien.

Foto: Pulse2

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.