Nieuws
18 oktober 2013 - Nichal Joosse

Canonical lanceert Ubuntu Touch samen met Ubuntu 13.10

Canonical, het bedrijf achter besturingssysteem Ubuntu, heeft Ubuntu 13.10 gelanceerd. Het bijzondere van deze versie is dat de eerste echte release van Ubuntu Touch voor mobiele apparaten toegevoegd is, die momenteel al op een redelijk aantal Android-smartphones werkt, waaronder de Galaxy Nexus en de Nexus 4. Hoewel ontwikkelaars en Ubuntu-fans erg blij met deze update zullen zijn, zegt Canonical dat deze release vooral gericht is op fabrikanten, telefoonproviders en andere investeerders die bereid zijn om het platform te installeren op nieuwe toestellen.

De release komt met een selectie aan standaard mobiele apps waaronder een browser, klok, weerindicator en een rekenmachine. De apps zijn gemaakt doro leden van de Ubuntu-community. Ubuntu 1.10 bevat tevens de volledige SDK en ook nieuwe thema's, automatische rotatie en andere bronnen. Ook worden er tips gegeven voor ontwikkelaars die ze kunnen helpen met het maken van nieuwe Ubuntu Touch-apps. 

Het bedrijf hoopt de concurrentie te kunnen aangaan met andere platformen. Microsoft maakt tegenwoordig progressie met Windows Phone 8 en Firefox OS, dus Canonical vindt dat ze nu niet achter kunnen blijven. Zeker nadat het project met Ubuntu Edge niet is gelukt, hebben ze nog wel het één en ander in te halen. 

Over de auteur: Nichal Joosse