Accessoires
20 september 2005 - Ron Smeets

Camphone jamming

Voor mobiele telefoons bestaat het fenomeen al langer: 'Jammers' die het gebruik van GSM's op plaatsen waar dat echt niet mag onmogelijk maken.

Inmiddels hebben de meeste GSM's ook nog een ingebouwde digitale camera en daarmee wordt het meteen ook een geliefd spy-tool tijdens (geheime) presentatie's voor concurrenten en papparazzi, getuige ook het groeiend aantal 'mobiele persagentschappen'.

Ondezoekers van het Georgia Tech hebben nu een goedkope manier gevonden om hetzelfde te doen voor digitale camera's van o.a. camphones.

De zogenaamde Snapshot Blocker kan een digitale camera tot op ruim 10 meter detecteren en stuurt vervolgens een felle lichtstraal naar de lens van de cam als deze open gaat voor het maken van een foto.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.