Entertainment
05 juli 2005 - Ron Smeets

Camphone gebruikt voor Live TV uitzending

Op CNN zie je vaker reportages met de melding "By Video Phone". Voor diegenen onder u die dan denken dat de reporter in kwestie met zijn Sony Ericsson of Nokia camphone aan het opnemen en uitzenden is heb ik slecht nieuws.

De Video Phone die daar gebruikt wordt is nog altijd een vrij lompe kast met een (satelliet)telefoon ter grootte van de eerste GSM's en kost ruim 7000 Euro, zonder camera! (en zonder abonnement :-))

In Spanje heeft RTV Valenciana daarentegen een succesvol experiment uitgevoerd waarbij men Live TV maakte met behulp van een 3G camphone.

Het betreffende toestel was uitgevoerd met Motorola videosoftware die ook op de E1000 en V975 modellen gebruikt wordt. De beelden werden met behulp van 3G News Mobile Studio van Createcna realtime geconverteerd naar het SDI formaat dat nodig is om Live te kunnen uitzenden.

De lage resolutie en het niet kunnen (in)zoomen maken dat de TV zender voorlopig deze techniek nog niet zal toepassen in haar reguliere programmering. Om nog maar te zwijgen van de geringe 3G netwerk-dekking, zeker in Spanje.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.