Toestellen
10 april 2014 - Ron Smeets

Cameravergelijk: One (M8), iPhone 5S, Lumia 1020 en G2

Ik loop inmiddels ruim een week rond met de nieuwe HTC One (M8). Op het design en de afwerking van het toestel is weinig aan te merken, maar daar zal ik in de review ook nog uitgebreid op in gaan. De afgelopen dagen heb ik enkele tientallen foto's met het toestel en drie concurrenten gemaakt.

Hoewel de One (M8) in absolute zin de 'kleinste' camera heeft (4.1 megapixel) zou het toestel dankzij de UltraPixel technologie zich volgens de fabrikant toch prima moeten kunnen meten met de meeste concurrenten. Welnu, ik nam daarom ook de Nokia Lumia 1020 (41 megapixel sensor), iPhone 5S (8 megapixel) en LG G2 (13 megapixel) mee.

Vergelijkende foto's, #1

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen dat het een beetje appels met peren vergelijken is. De camera's, en objectieven, van de vier toestellen zijn immers niet echt gelijkwaardig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het handig is om te weten welk toestel nu de beste kiekjes schiet. Laat ik beginnen met te zeggen dat de resultaten deels natuurlijk aan een subjectieve mening onderhevig zijn. Daarvoor heb ik ook de hulp ingeroepen van mijn vriendin die als kunstenaar daar veel meer kijk op heeft ;)

Maar goed, wat mij, nee ons, opviel was dat de verschillende camera's van deze vier toestellen allemaal goede en minder goede foto's kunnen maken. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat de ene camera prima functioneert in goed daglicht maar in het donker of bij kunstlicht juist weer niet de beste blijkt te zijn.

Op basis van de foto's die ik maakte heb ik een aantal criteria uitgekozen en daarbij telkens de vier camera's beoordeeld. Daaronder staan telkens de foto's op volgorde van de beoordeling Uiteindelijk kom ik dan ook tot de conclusie wie, van deze vier toestellen, volgens mij de beste camera heeft. Ik heb alle foto's gemaakt in de 'automaat' stand van de toestellen. Geen instellingen veranderd dus. Natuurlijk kun je daar het resultaat van de foto's positief mee beinvloeden, maar dat doe je meestal niet bij het schieten van snelle kiekjes en het zou de vergelijking van deze vier verschillende camera's nog veel schever maken ;)

Op de volgende pagina's staan enkele vergelijkende foto's onder verschillende omstandigheden en de uiteindelijke conclusie. Wil je nog meer foto's zien, en ze in de volledige resolutie bekijken, dan moet je onze Flickr pagina bezoeken.

A. Overdag, halfbewolkt:
1. Lumia 1020: meeste detail en meest natuuurlijke kleuren
2. iPhone 5S: veel detail maar de kleuren zijn te fel
3. G2: redelijk detail maar iets te flets
4. One M8: Kleuren zijn redelijk maar te weinig detail (zie lichtvlek in wolk links-boven)

2-Lumia1020-Regenwolk 2-iPhone5S-Regenwolk 2-G2-Regenwolk 2-OneM8-Regenwolk

Vergelijkende foto's, #2

B. Avond/Schemering; kasteel met kunstlicht
1. HTC One (M8): Meest natuurlijke weergave van de werkelijkheid
2. G2: Prima foto met redelijke kleurweergave
3. iPhone 5S: Heel veel ruis (zie lucht boven kasteel), kleur ook niet helemaal ok
4. Lumia 1020: Kleuren komen in het geheel niet overeen met de werkelijkheid, wel veel detail. 

3-OneM8-Kasteel 3-G2-Kasteel 3-iPhone5S-Kasteel 3-Lumia1020-Kasteel

C. Overdag, zon, closeup
1. iPhone 5S: meest natuurlijke kleuren en veel detail
2. Lumia 1020: Meeste details en warme, maar niet geheel 'echte' kleuren
3. LG G2: Redelijke details, heel goede kleuren
4. One (M8): Redelijke kleuren, minder detail

17-iPhone5S-Bloemen 17-Lumia1020-Bloemen 17-G2-Bloemen 17-OneM8-Bloemen

Vergelijkende foto's, #3

D. Overdag, zonnig; Boomtop in blauwe lucht
1. LG G2: meest natuurlijke weergave
2. iPhone 5S: iets te blauw
3. Lumia 1020: te blauw maar veel detail
4. One M8: te grijs

9-G2-BoomLucht 9-iPhone5S-BoomLucht 9-Lumia1020-BoomLucht 9-OneM8-BoomLucht

E. Binnen, woonkamer overdag
1. Lumia 1020: veel detail maar iets te donker
2. iPhone 5S: prima belichting maar minder detail
3. One (M8): overbelichte raampartij en te weinig detail
4. G2: te flets en grijs 

12-OneM8-Kamer 12-Lumia1020-Kamer 12-iPhone5S-Kamer 12-G2-Kamer

Vergelijkende foto's, #4 en conclusie

F. Zoom, overdag, eind van de middag
Hierbij moet ik wel vermelden dat niet alle camera's even ver konden inzoomen. Bij de Lumia 1020 met zijn Pureview camera kun je dat achteraf nog doen en ook de One (M8) UltraPixel foto's kunnen zonder al te veel kwaliteitsverlies nog iets 'opgeblazen' worden. Hieronder staan vier foto's die misschien niet helemaal te vergelijken zijn, maar toch, het resultaat is best opvallend.

1. G2: Ver ingezoomd en toch een redelijk scherpe foto
2. Lumia 1020: niet zo dichtbij maar wel veel detail en scherp
3. One (M8): idem als de 1020 maar dan wel wat minder scherp
4. iPhone 5S: nee, niet bewogen, dit is de beste van de vijf die ik geprobeerd heb te maken. slecht!

7-G2-ZoomWittem 7-Lumia1020-ZoomWittem 7-OneM8-ZoomWittem 7-iPhone5S-ZoomWittem

Zoals gezegd; ik heb veel meer foto's gemaakt die je allemaal, en in volledige resolutie, hier kunt bekijken. Wil je een camphone die altijd en onder alle omstandigheden een goede, snelle, foto schiet? Dan moet je eigenlijk dus meerdere toestellen meenemen ;-) Nee, zonder gekheid, wat mij betreft kwam de Lumia 1020 overall als beste uit de bus, gevolgd door de LG G2, de iPhone 5S en de One (M8). Als ik cijfers zou moeten geven dan is mijn lijstje als volgt:

1. Nokia Lumia 1020: 8.0
2. LG G2: 7.5
3. iPhone 5S: 7
4. HTC One (M8): 5.5

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.