Toestellen
13 oktober 2013 - Ron Smeets

Cameravergelijk: Lumia 1020, Xperia Z1, LG G2 en Sony QX10

Gisteren publiceerde ik een cameravergelijk tussen drie, met alle respect, iets 'oudere' toestellen. Van vóór de afgelopen zomer zullen we maar zeggen. Natuurlijk liggen inmiddels weer nieuwere, en betere, camera smartphones in de winkels.

Daarom ben ik de afgelopen 10 dagen enkele keren op pad gegaan met drie gloednieuwe smartphones met, volgens de fabrkanten, mega goede camera's: Nokia Lumia 1020, de Sony Xperia Z1 en de LG G2. Verder had ik ook de Sony QX10 bij me. Dat is feitelijk een cameralens zonder body die je via NFC/WiFi kunt koppelen aan vrijwel elke Android of iOS smartphone.

Foto's Lumia 1020, Xperia Z1, G2 en QX10

Natuurlijk verschillen de camera specificaties van de vier testtoestellen nogal. Zo heeft de Nokia Lumia 1020 een 41 megapixel met Carl Zeiss objectief en PureView technologie terwijl de LG G2 het 'moet doen' met een 13 megapixel camera. De Sony Xperia Z1 zit daar met zijn 20.7 megapixel en Sony G lens zo'n beetje midden tussenin.

Enfin, hieronder staat het resultaat van enkele dagen fotograferen met de vier toestellen. Je ziet telkens dezelfde foto vijf keer. Bij de Lumia 1020 heb ik zowel de high-res (38MP) als de standaard (5MP) versie van elke foto opgeslagen. Doordat de Lumia 1020 met zijn PureView technologie en de ProCam software de mogelijkheid biedt om achteraf in- én uit te zoomen bij gemaakte foto's zul je dus zien dat de high res versies van de 'Zoom' foto's gewoon hetzelfde zijn als wanneer het object gefotografeerd zou zijn zonder in te zoomen. Wat je bij die foto's dus ook af en toe ziet is mijn linker wijsvinger. In het zoekvenster zag ik die vinger niet ;-)

Onderstaande foto's zijn natuurlijk ook full screen te bekijken door er op te klikken, of bezoek de Flickr pagina (ook wanneer je dit artikel bekijkt op een iPhone of iPad).

Op de volgende pagina heb ik ook drie video's gepubliceerd die ik met de smartphones gemaakt heb, al rijdend in de auto.

Video's Lumia 1020, Xperia Z1 en LG G2

Video Lumia 1020: 

Video Xperia Z1: 

Video G2: 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.