Toestellen
31 augustus 2009 - Dennis De Vries

Cameratelefoons en megapixels: is het nou eens afgelopen?!

Elke keer als een telefoonfabrikant een nieuwe telefoon aankondigt met een nog-meer-megapixel-camera dan ooit tevoren, roepen alle kenners het in koor: “megapixels zeggen niets over de fotokwaliteit!” Toch weerhoudt dat de fabrikanten er niet van hun enorme aantal megapixels van de daken te schreeuwen. Kwantiteit boven kwaliteit.

Goed, er wordt gewerkt aan de kwaliteit. Zo introduceerde LG met de Viewty Smart de Intelligent Shot Mode. Een veredelde automatische mode, die leuk wordt weergegeven met staafgrafiekjes maar leidde tot een shutterlag van lange, lange, lange seconden. Het 8 megapixel toestel Sony Ericsson, de C905, maakt goede sier met Smart Contrast dat moet zorgen voor realistische weergave van de kleuren. Gek genoeg worstelt het toestel met fletse afbeeldingen. Zolang er in telefoons geen ruimt is voor een knappe lens en grotere sensor blijft de kwaliteit behelpen. Het inbouwen van ingewikkelde software leidt tot marginale verbeteringen, het aantal megapixels verandert daar niets aan.


Nokia doet wat dat betreft iets aardigs met de N86. De foto’s zijn prima, de opstarttijd en shutterlag zijn te verwaarlozen en het toestel kan verschillende lichtomstandigheden prima aan. Ze hebben geprobeerd om de camera die om de lens en de veel te kleine sensor heen zit te verbeteren. Zo wordt het diafragma automatisch bijgesteld. Niet met ingewikkelde software, maar door daadwerkelijk de opening van de lens te vergroten of verkleinen. En direct bij het afdrukken wordt de lens afgedekt, geheel mechanisch, om shutterlag te voorkomen. Dat gaat de goede kant op. Maar zoals onderstaande vergelijking aantoont, een cameratelefoon is geen fotocamera. Hoeveel megapixels je er ook in stopt.

8 Megapixel Nokia N86


8 Megapixel Sony Ericsson C905


8 Megapixel LG Viewty Smart


3,1 Megapixel Nikon


8 Megapixel Nokia N86


8 Megapixel Sony Ericsson C905


8 Megapixel LG Viewty Smart


3,1 Megapixel Nikon


Op BesteProduct.nl maken we dezelfde foto’s met alle toestellen die we krijgen. Daar kan je dus plaatjes kijken van toestellen met 2 tot 5 megapixels, 5 tot 8 megapixels en 8 of meer megapixels.

Over de auteur: Dennis De Vries