Nieuws
15 mei 2015 - Ron Smeets

Camera's van smartphones kunnen oogkanker bij kleine kinderen ontdekken Een witte vlek in een pupil kan duiden op retinoblastoma

Ruim zes jaar geleden dook onderstaand verhaal al eens op. Destijds ontdekte een moeder op een foto die ze met haar camphone gemaakt had een vreemde witte vlek in de pupil van haar tweejarige zoontje. Op advies van haar zus ging ze met het kind naar de dokter en daar bleek dat hij aan een zeldzame en dodelijke vorm van oogkanker leed; retinoblastoma. Het jongetje verloor zijn oog maar overleefde het wel. Dankzij een camphone diagnose dus.

Inmiddels, zes jaar later, zijn meerdere gevallen bekend waarbij deze vorm van oogkanker, die vooral voorkomt bij kinderen tot vijf jaar, ontdekt werd op een foto die gemaakt werd met de camera van een mobiele telefoon, of smartphone. De lichtgevoelige kankercellen worden met name door die camera's 'gevangen' en zichtbaar vastgelegd.

Het camphone verhaal kwam onlangs weer in het nieuws doordat een moeder een raar gevoel kreeg bij het zien van een foto (zie onderaan dit artikel) van haar 2-jarige zoontje. Een pupil was rood (het bekende rode-ogen-effect) terwijl de andere pupil een witte vlek vertoonde. Ze zocht online naar een verklaring en stuitte via facebook op het retinoblastoma verhaal. Vervolgens liet ze haar zoontje onderzoeken en hij bleek inderdaad getroffen door deze aggressieve vorm van oogkanker. Het koste hem een oog maar hij heeft het wel overleefd.

Een Engelse variant van KiKa, Childhood Eye Cancer Trust, startte vorig jaar een voorlichtingscampagne om de bijzondere link tussen camphone foto's en het ontdekken van de tumoren in ogen van jonge kinderen bi het grote publiek onder de aandacht te brengen.

Hoewel het opduiken van een witte vlek in de ogen van een kind op een foto, gemaakt met een mobiele telefoon, niet in alle gevallen betekent dat het kind aan retinoblastoma lijdt is het natuurlijk wel raadzaam om het te laten onderzoeken.

Een prachtig verhaal dat, zoals gezegd, al enkele jaren bekend is, en een prima voorbeeld hoe smartphones een bijdrage kunnen leveren in de medische wereld.

Via, (foto)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.