Nieuws
25 maart 2015 - Ron Smeets

Camera's tonen hoe gevaarlijk smartphone gebruik tijdens het rijden is Amerikaans onderzoek legde de nadruk vooral op jonge bestuurders

We weten het natuurlijk al heel lang. Het gebruik van een smartphone tijdens het besturen van een auto is minstens net zo gevaarlijk als hands-on bellen. Hoewel dat voor chauffeurs van alle leeftijden geldt blijkt in de praktijk dat jongere bestuurders meer risico's lopen. Zij gebruiken hun smartphones veel vaker en hebben ook minder rij-ervaring.

In de VS is een bijzonder onderzoek uitgevoerd om de gevaren letterlijk in beeld te brengen. In auto's van jonge bestuurders, tussen de 16 en 19 jaar, werden camera's geplaatst. Eentje gericht op de chauffeur en eentje op de weg. Tijdens het onderzoek zijn in totaal bijna 1700 video's verzameld van momenten waarop iets mis ging. Een botsing of het van de weg raken. In 12% van die gevallen was de bestuurder met zijn of haar smartphone bezig. Daarmee staat smartphone gebruik op de tweede plek van ongeval oorzaken in de VS. Alleen het praten met passagiers (15%) scoorde hoger. Afleiding, in de meest ruime zin van het woord, was in 60% van alle ongevallen de oorzaak.

Enkele voorbeelden van (bijna) crashes waarbij het gebruik van een smartphone een rol speelde kun je in onderstaande compilatie video bekijken.

Het onderzoek voerde overigens verder dan alleen het registreren van het 'smartphone gedrag' en de gevolgen daarvan. Zo bleek dat bestuurders waarbij het mis ging in de laatste zes seconden daarvoor gemiddeld 4.1 seconde niet op de weg letten. Als je 90 rijdt dan betekent dat dus dat je meer dan 100 meter 'blind' rijdt.

Het kan niet vaak genoeg gezegd, en herhaald, worden maar smartphone gebruik en autorijden gaan echt niet samen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.