Toestellen
21 januari 2014 - Ron Smeets

Camera's: Lumia 1520, Lumia 1020, G2, Xperia Z1 en iPhone 5S

De afgelopen dagen heb ik, onder verschillende omstandigheden, diverse foto's gemaakt met vijf toestellen die allemaal 'hoog opgeven' over de kwaliteit van de fotocamera. Daarbij heb ik puur gekeken naar het resultaat wanneer je een foto kiekt met de standaard instellingen. Met andere woorden: 'op de automaat'.

Natuurlijk kun je tegenwoordig bij vrijwel elke smartphone camera het nodige zelf instellen, maar in de praktijk gebruiken maar weinigen die opties tijdens het maken van 'dagelijkse', snelle, kiekjes.

De vijf toestellen waarmee ik gefotografeerd heb waren achtereenvolgens de Nokia Lumia 1020 en Lumia 1520, de Sony Xperia Z1, de LG G2 en de iPhone 5S. De kwaliteit van de foto's kun je natuurlijk het beste bekijken in de Flickr photostream die hieronder staat. Alle foto's zijn ongecomprimeerd (in hoge resolutie dus) te openen.

De snelst openende camera, vanuit een vergrendeld scherm is die van de Sony Xperia Z1. Als je de cameratoets op de zijkant indrukt, dan kun je binnen twee seconden een foto maken. Bij de Lumia 1020 duurt dat dubbel zo lang (vier seconden) en de Lumia 1520 is met drie en een halve seconde een fractie sneller dan zijn Pureview broer. De camera van de iPhone S5 opent op zich ook erg snel. Verschil is wel dat dit toestel geen cameratoets heeft. Je zult dus eerst het homescreen moeten 'oplichten' om de camera te kunnen openen. De LG G2 heeft weliswaar geen toetsen aan de zijkant maar je kunt de camera direct openen door de 'volume down' knop ingedrukt te houden. Het duurt dan ongeveer drie seconden voordat je kunt gaan fotograferen. Overigens kun je diezelfde toets ook gebruiken als sluitertoets om een foto te schieten, maar dan moet je er wel goed op letten dat je vinger niet voor de lens van de camera zit. In de praktijk werkt dat dus niet echt handig. Bij de iPhone kun je ook een foto kieken met behulp van de volume toetsen (beiden dus). Die zitten daar wel gewoon, goed bereikbaar, aan de zijkant.

Qua gebruik (snelheid en gemak) vind ik de Sony Xperia Z1 de beste 'fast-shoot-cam'. Niet zo zeer vanwege het snellere opstarten (twee, drie of vier seconden zijn geen echt grote verschillen). Nee, de Xperia Z1 levert gemiddeld gezien (bij licht en donker) de mooiste en scherpste kiekjes op. Letwel, ik heb het nog steeds over de 'auto' instellingen, zonder statief of andere hulpmiddelen en ook zonder zelf te experimenteren met de belichting, witbalans, sluitertijd, ISO en dergelijke. De Lumia 1020 is op zich de beste camera, zeker in donkere omgevingen, maar het maken van een scherpe en heldere foto vergt dan wel wat oefening met de verschillende instellingen en liefst ook het gebruik van een statief. Bij de Xperia Z1 heb je dat niet echt nodig.

Qua instellingen en effecten spannen de Xperia Z1 en de LG G2 de kroon. Beide toestellen hebben, behalve de gebruikelijke instellingen voor witbalans, belichting, auto of handmatige focus, geotaggen en resolutie ook zeer uitgebreide menu's met filters en effecten waar je uit kunt kiezen. De Xperia Z1 heeft bovendien nog extra opname modi zoals AR effect, Social Live (rechtstreeks streamen naar vrienden of sociale netwerken) en nog veel meer. De meeste effecten zijn leuk om eens een keertje uit te proberen, maar in het dagelijks gebruik deed ik er in ieder geval weinig mee. De camera van de iPhone 5S is, qua instellingsmogelijkheden, het meest beperkt. HDR aan of uit, flitser aan, uit, automatisch en behalve het standaard foto formaat nog een panorama en 'vierkant' instelling. Veel meer keus (voor foto's) is er niet. Althans, niet op de iPhone zelf. In de App Store vind je natuurlijk legio apps en effecten tools, maar dat geldt ook voor de Android toestellen. De Lumia's hebben, zoals ik al schreef, ook heel wat instellingsmogelijkheden.

Ik kan natuurlijk nog 1000 woorden 'vuil' maken aan de camera's van deze vijf toestellen, maar de foto's die ik maakte zeggen waarschijnlijk veel meer dan die woorden ooit kunnen. De komende uren, en wellicht dagen, zal ik aan onderstaande slideshow nog wel wat extra kiekjes toevoegen. Oordeel zelf welke camera volgens jou het beste presteerde. Mijn Top 5 ziet er in ieder geval als volgt uit, inclusief plus en eventuele minpunten.

1. Sony Xperia Z1: Zeer goed in alle omstandigheden bij 'snelle' kiekjes, vooral bij weinig licht zeer goed bruikbaar.

2. Nokia Lumia 1020: De beste camera in een smartphone. Helaas vergt hij wel meer fotografiekennis om in alle omstandigheden (vooral in het donker) goede, scherpe foto's te kunnen maken.

3. iPhone 5S: Eenvoud is lang niet altijd een slecht teken. Snelle camera, vrijwel geen sluitertijd en bijna altijd een 'gelukte' foto.

4. Nokia Lumia 1520: Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Lumia 1020. Camera heeft een ietwat lagere resolutie en de flitser is ook iets minder sterk

5. LG G2: Een all-rounder die op bepaalde punten wat achter blijft bij het geweld van bovenstaande concurrenten, maar nog altijd zeer goed presteert.

UPDATE (24-01, 8u35): Ik heb, mede naar aanleiding van enkele reacties, nog wat foto's in het donker toegevoegd. Het betreft onder andere de drie kiekjes die ik maakte in de zon in het heuvelland. In de diashow hieronder (en op de Flickr pagina) zie je na elke foto die in het licht genomen is dezelfde opname nogmaals, maar dan om ca 18u00, in het donker dus, gekiekt. Zoals jullie ongetwijfeld merken is eigenlijk geen enkel toestel er in geslaagd om een goede, scherpe, foto te maken. Alle foto's zijn weer 'uit de losse hand' genomen met standaard instellingen. Ik zal de komende dagen, als het weer het toelaat, nogmaals deze plek in het donker opzoeken met statief.

Op de laatste foto die ik vanochtend binnenshuis maakte zie je een tafel met witte stoelen en lampen. Althans, dat zou je moeten zien ;-) Het enige licht in de kamer kwam van een blauw lampje (<10 watt).

De foto's:

Created with flickr slideshow.

Voor de liefhebbers; Op de Flickr pagina van Mobile Cowboys kun je ze nog iets beter vergelijken
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.