Nieuws
06 oktober 2010 - Ron Smeets

Camera hack voor de Nokia N8 schakelt JPEG compressie uit

De camera kwaliteit van de Nokia N8 is al meerdere malen geprezen. Nokia's nieuwste multimedia smartphone heeft een 12 megapixel camrea met Carl Zeiss objectief waarmee je kraakheldere foto's en HD (720p) video kunt schieten.

Toch was HyperX, en met hem velen denk ik, niet zo te spreken over de JPEG compressie die Nokia toepast. Die maakt dat de gemiddelde 12 megapixel foto in een 2MB bestandje 'gegoten' wordt.

HyperX slaagde er in de camera software van de N8 te hacken zodat de kiekjes in RAW formaat opgeslagen worden. Die zijn dan wel zo'n 11MB groot, maar zonder compressie kwalitatief ook weer een stuk beter. Dat is overigens niet de enige wijziging die hij in zijn N8 'gehacked' heeft. Hij zorgde er namelijk ook voor dat de camera HD video met 30fps (beeldjes per seconde) kan opnemen in plaats van de standaard 25fps. Een demo daarvan kun je hieronder bekijken. Een 11 megapixel foto kun je downloaden vanaf zijn site. Helaas heeft hij nog geen vergelijkende foto mét JPEG compressie erbij gezet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.