Toestellen
12 april 2012 - Marc Wielaert

Cambattle: Sony Xperia S vs Nokia N8

Sinds 2010 is de Nokia N8 the best camphone on the planet. De resolutie van 12MP, de grote lichtsensor, de Carl Zeiss lens, de Xenon flash: er is geen smartphone geweest die de fotokwaliteit van de N8 wist te evenaren. Sony’s Xperia S is de eerste Android smartphone die de handschoen oppakt en Nokia’s recordhouder uitdaagt. Na een uitgebreide vergelijking kan je zelf concluderen wie de winnaar is. 

Inleiding en foto's uit Spanje

Breedbeeld
Alle foto’s hieronder en op de volgende pagina zijn niet op de maximale resolutie van 12MP gemaakt, maar op het breedbeeldformaat (16:9) van de 9MP resolutie waarmee de fotograaf de volledige breedte van het display benut. Dat lijkt misschien vreemd, maar ik ben ervan overtuigd dat vrijwel iedereen juist deze afmeting kiest, omdat het het mooiste resultaat biedt. En dan nog bieden beide toestellen de hoogste resolutie in de markt.

De foto’s zijn gemaakt in de felle zon van het Spaanse Sitges (niet toevallig in de week van het Mobile World Congress in Barcelona) en op een sombere Tweede Paasdag in Nederland. Boven vind je de foto’s gemaakt met de Nokia N8, direct daaronder die van de uitdager, de Sony Xperia S.

Alle foto’s vind je ook op Flickr, om de details in volledig formaat (4000×2250 pixels) optimaal te kunnen vergelijken. Als je de foto's telkens in aparte browser opent kan je snel schakelen tussen beide opnamen. Eerst een selectie van de foto’s die ik maakte in Sitges.

Foto's uit Sitges, Spanje

Het zijn maar acht paar foto’s, maar ik denk het bovenstaande toch al een goede indruk geeft van de kwaliteit van beide toestellen in overdadig zonlicht. De foto’s op de volgende pagina zijn close up’s gemaakt in Nederland, zowel binnen als buiten. En bloemen zijn natuurlijk altijd een dankbaar onderwerp (net als sleutels).

Foto's, gemaakt in Nederland

Terug in Nederland

Tot slot een opname van een paar rommelige planken, gemaakt met flits in een vrijwel compleet donkere kelder. Let wel dat de N8 een Xenon flash heeft, waar de Xperia S het met een LED flits moet doen, maar wel ondersteund wordt door de Xmor R-sensor van Sony. Foto’s máken in zeer donkere omstandigheden blijkt overigens makkelijker met de Xperia S, omdat je tijdens het scherpstellen een veel beter beeld krijgt dan met de infrarood belichting van de N8.

Waarnemingen en conclusie

Enkele waarnemingen
Opvallend is dat de Nokia N8 wat meer beeld laat zien bij dezelfde resolutie. Het toestel vangt net even meer van het onderwerp dat je voor je lens hebt, dan de Xperia S, die het beeld als het ware licht inzoomt. Het omgekeerde geldt echter bij de “close up” instelling van de N8, die dan juist iets minder van het onderwerp vastlegt.

De Xperia S stelt volledig automatisch scherp, dus ook de close-ups. Dat laatste levert helaas niet altijd het gewenste resultaat: soms blijkt een gemaakte foto bij weergave op de PC juist net scherpgesteld áchter het onderwerp dat je wilde vastleggen (vreemd dat het mij in het toesteldisplay minder snel is opgevallen).

Er zijn verschillen in licht- en kleurweergave. Als je bijvoorbeeld de foto van het kanon in Sitges gedetailleerd bekijkt, zie je dat de N8 wat rustiger met de weerkaatsing van het felle zonlicht op het brons omgaat, en daardoor meer detail toont. Maar de kleuren zijn in de opname van de Xperia S weer realistischer.

Verder lijkt de N8 soms beter te presenteren bij close-up fotografie: vooral in de close-up van het gehavende Mariabeeld is bij de N8 minder ruis te zien. Bij de sleutelbos is de opname van de Xperia S echter weer beter wat betreft detail en contrast, en bij de geflitste foto’s in de kelder komt het resultaat van de N8 weer scherper over. Op detailniveau is de strijd dus nog niet helemaal gestreden.

Aan een paar instellingen merk je dat de N8 standaard minder in huis heeft: de mogelijkheid van de Xperia S om panoramafoto’s en zelfs – heel apart – 3D panorama’s te maken, ontbreekt in het standaard menu van de N8. Anderzijds biedt dit toestel een hoeveelheid verschillende handmatig in te stellen opties die ik bij de Xperia S wel op prijs zou stellen.

Platform
Natuurlijk draait de N8 (ook na de recente updates) op een inmiddels “verouderd” platform. Maar dat geldt evenzeer voor de aangekondigde Nokia 808 PureView (met 41MP camerasensor), die met de nieuwste versie van Nokia Belle op de markt komt – en die zou ik om die reden zeker niet laten liggen.

De Xperia S biedt alle voordelen van een actueel platform dat nog steeds volop in ontwikkeling is en alle mogelijke (ook social) apps in tal van variaties biedt (sinds kort Instragram, om er maar een te noemen). Op dit moment draait de Xperia S nog op Android 2.3.7, maar Sony heeft al aangekondigd dat er ook een upgrade naar Android 4 (ICS) komt. Daar gaat in de regel nogal wat tijd overheen, maar het biedt direct al meer perspectieven dan het tempo waarin Nokia het eigen OS kan vernieuwen.

Conclusie
Ik ken gebruikers die nog altijd zeer tevreden zijn met de foto’s die hun Nokia N8 schiet – sterker, ik ben er zelf één van. Maar waar de Nokia N8 me lange tijd vergezelde als trouwe cameratelefoon, is eigenlijk alleen de lange standby tijd nog een overweging om eraan vast te houden.

Nokia’s N8 moet na een opvallend lange periode zijn alleenheerschappij inleveren: de Xperia S schiet over het algemeen genomen minstens zulke goede foto’s. Hoewel er onder verschillende omstandigheden niet altijd betere resultaten worden gerealiseerd, komt de kleurweergave bij de Xperia S over het algemeen frisser en realistischer over, en blijkt de kleinere lens net zoveel detail vast te leggen.

Uiteraard is de Xperia S ook verder een in alle opzichten betere smartphone dan Nokia’s N8, maar dat mag dan ook wel na al die tijd. De belangrijkste conclusie is dat de Xperia S de éérste smartphone is die de N8 als de jarenlang onbetwiste nummer één camphone overtreft. En dat is een prestatie om trots op te zijn.

Revanche: 12MP, minder licht en genuanceerde conclusie

Revanche: 12MP, minder licht en genuanceerde conclusie
Op verzoek heb ik nog een aantal foto's gemaakt op de maximale resolutie van 12MP en in beduidend minder stralend zonlicht. Daarbij is me een aantal zaken opgevallen, die ik boven de foto's heb genoteerd. Bovenin vind je opnieuw eerst de foto met de Nokia N8, direct daaronder die met de Xperia S. Als je ze direct op origineel formaat wilt vergelijken, vind je hier de link naar Flickr waar je ze allemaal  kunt vinden. 

Over de tulp (in een schaduwrijke tuin aan het begin van de avond) valt niet veel te te zeggen behalve dat de Xperia S veel meer detail laat zien (zie het originele formaat). Maar dat kan ook aan de afstand tot het onderwerp liggen: zoals je ziet is de tuinfoto bij de Xperia S van iets dichterbij genomen. 

Hieronder twee opnamen van een violet geschilderd bankje. Je moet het origineel kennen om te weten dat de Nokia N8 de kleuren beter benadert. Maar waar de Sony veel te donker is, blijkt de Nokia juist te licht. 

Dan een beeldje uit Mexico dat de levenscyclus voorstelt. Beide toestellen tonen veel detail, maar anders dan je met iets minder licht (al is ook deze foto buiten genomen) zou verwachten, geeft de Sony een helderder beeld dan de N8.  

De magnolia in de schaduw. Hierbij viel het me op dat de automatische instelling van de Sony wat sneller werkt. Deze foto kan je met de N8 niet maken zonder autofocus te activeren. Anderzijds: de Nokia hééft een aparte autofocus, de Xperia S niet. Dat laatste zet je in de praktijk soms op het verkeerde been (daarover verder meer).

De kleuren van de Nokia N8 geven hier een realistischer weergave van de bloemen in de schaduw van een naderende regenbui - hier is de foto van de Sony Xperia echt wat te licht, maar toont wel meer van de achtergrond.

Een mandje snoepgoed, veel zilverpapier, spannend om te zien wat de flits ermee doet. Ik laat het aan de experts over om de foto's op origineel formaat te vergelijken. Zie op het eerste gezicht geen opvallende verschillen, al zijn de kleuren bij de Xperia S in dit geval wat warmer.

Een klein stilleven van een nagelschaar en een horloge op een schaduwrijk plankje in de kast. De verschillen zijn niet groot, maar de kleurweergave is bij de Nokia N8 naar mijn idee iets realistischer (iets minder grauw). 

Een apart geval, een stapel bordjes in een vrij donkere kast. Het lukt me niet om  (met de groene sensor) de Nokia N8 aan te laten geven dat het beeld écht goed scherpgesteld is, maar het resultaat boven valt zeker niet tegen.

De Sony Xperia S geeft daarentegen wel aan dat het beeld scherp zou zijn, maar resultaat blijkt toch minder. Normaal gesproken is zo´n vergelijking niet fair, maar ik plaats de foto´s toch omdat het me vaker gebeurd is dat de automatische scherpstelling bij de Xperia S niet het gewenste resultaat oplevert.

Hieronder een foto van een (min of meer) abstract schilderij aan de wand, van nabij geflitst (!) ook nog. Wat de kleuren betreft toont de Nokia N8 opvallend veel meer diepte en detail. 

Altijd lastig en eigenlijk nooit mooi: een close up foto (met flits). Hieronder van de sleutelbos die je al eerder zien kon, nu op een gestoffeerde trap.. Ook hier biedt de Nokia N8 het beste resultaat, maar het zijn wel twee foto´s zoals je ze normaal gesproken niet snel maakt - je weet eigenlijk bij voorbaat dat het niet veel worden kan.  

De hoofdrolspelers fotograferen elkaar. Hierbij heeft de Nokia N8 het wellicht wat makkelijker, omdat het onderwerp (de Xperia S dus) zo wit is, en de Nokia N8 zelf zo donker. In dit geval is denk ik niet te zeggen welk toestel de betere foto maakt, hoewel juist hier de ondergrond me in de eerste foto (van de N8) iets te donker overkomt 

Tot slot: een klein keyboard. Ik laat het verder graag aan de experts over, maar hier komt de weergave van de Nokia N8 beter op me over. 

Tot zover de foto's die ik begin van de avond maakte. Op basis hiervan moet ik mijn eerdere conclusie toch bijstellen. Ik sta nog altijd achter wat ik eerder geschreven heb, maar een nuance is op zijn plaats: in minder gunstige lichtomstandigheden maakt de Nokia N8 vaak toch de betere foto's. 

Er zit veel enerzijds/anderzijds in de hele vergelijking. De Xperia S doet als gezegd veel meer automatisch. Dat is natuurlijk prettig in gebruik (snel en makkelijk), maar het is ook fijn als je de mogelijkheid hebt meer in te stellen, zoals bij de N8. 

De N8 heeft dus die aparte instelling voor close-up, die ik bij de Xperia S mis. De Xperia S suggereert soms scherp te stellen, maar blijkt dat achteraf minder goed te hebben gedaan (al zie je bij de eerste foto van de tulp juist weer veel meer detail). 

De automatische belichting blijkt onder mindere omstandigheden niet altijd gelukkig uit te pakken voor Sony's Xperia S. Ik stel in veel van gevallen vast dat de Nokia N8 een natuurgetrouwer beeld geeft, ook met flits. In dat opzicht is deze tweede ronde een uitstekende revanche voor Nokia. 

Naar aanleiding van eerdere reacties: de N8 is inmiddels veel goedkoper, dat is een feit: je hebt er voor weinig geld echt een uitstekende camphone aan - ideaal voor op vakanties, bijvoorbeeld (lekker lang standby bovendien). Je mist alleen een groter display en het moderne OS van de Xperia S. 

En inderdaad de Nokia 808 PureView is onderweg - ik heb er vanaf het Mobile World Congres in Barcelona direct na de aankondiging als een van de eersten over geschreven. Hopelijk hoeven we er niet langer dan een maand op te wachten, want die camphone laat zoals het ernaar uitziet - en ik heb 'm in Barcelona al uitgebreid van nabij kunnen zien - de concurrentie mijlenver achter zich.

Nogmaals: Op Flickr vind je alle bovenstaande foto's in origineel formaat.

Over de auteur: Marc Wielaert