Nieuws
19 december 2011 - Ron Smeets

BT is de volgende die Google van patentinbreuk beticht

Hoewel het nieuws over ruziënde fabrikanten, providers en software ontwikkelaars zich met name lijkt toe te spitsen op Apple en Samsung zijn er nog veel meer 'lopende telecom rechtzaken en procedures'. Enkele maanden geleden kon je in dit overzicht al zien dat in de telecom business zo ongeveer iedereen met iedereen overhoop ligt.

Afgelopen week is er weer een nieuwe 'speler' bijgekomen. British Telecom (BT) heeft namelijk een zaak gestart tegen Google. BT claimt dat de makers van Android inbreuk plegen op zes patenten van de Britse telco.

De betreffende patenten hebben betrekking op technologiën en diensten die Google gebruikt in de Android Market, Google Maps, Google Music en Location based Advertising. BT heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een Amerikaanse rechtbank maar een vergelijkbare procedure zou ook in Europa opgestart kunnen worden, aldus Foss Patents.

De Britse telco is op zoek naar schadevergoeding en een licentieovereenkomst in een poging om Google te stoppen de gepatenteerde technologiën illegaal te blijven gebruiken. Om haar relatie met de afzonderlijke fabrikanten van Android toestellen niet in gevaar te brengen heeft BT er voor gekozen om Google rechtstreeks aan te klagen. Eerder rees al de vraag wat de (negatieve) gevolgen van de vele rechtzaken tegen Google zouden kunnen zijn voor het Android OS. Vooral de zaak van Oracle tegen de Amerikaanse software- en services gigant kan wel eens een hele pijnlijke worden, zo werd enkele maanden geleden al duidelijk. Verder hebben ook Apple, Microsoft en eBay al rechtzaken lopen tegen Google.

De toekomst zal moeten uitwijzen in hoeverre Android en Google zullen gaan lijden onder de lopende procedures en rechtzaken, maar ook dit wordt ongetwijfeld weer een lange, slepende, kwestie waar in eerste instantie vooral de juristen en advocaten beter van worden. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.