Nieuws
16 november 2010 - Ron Smeets

Britse agenten moeten gaan SMS'en om kosten te besparen

De koten van (mobiele) communicatie kunnen soms aardig uit de pan rijzen. Een goed voorbeeld daarvan is de richtlijn die de Engelse overheid onlangs aan haar agenten uitdeelde. De lokale jantjes moeten daar namelijk meer gaan SMS'en om kosten te besparen.

Deze maatregel heeft echter niets te maken met het feit dat de agenten teveel mobiel zouden bellen. Het blijkt namelijk dat het de kosten voor het draadloze, beveiligde, communicatiesysteem (zeg maar, hun C2000) van de Engelse politie erg hoog uitvallen.

De eigenaar van dat systeem, Airwave Solutions, maakt met de exploitatie van het communicatiesysteem voor de Britse hulpdiensten extreem hoge winsten. Ofwel, de politie in Engeland betaald zich blauw aan de kosten voor het gebruik van het systeem van Airwave. De korpsen kopen 'communicatiebundels' voor het gebruik van het systeem maar de kosten 'buiten de bundel' kunnen in bepaalde gevallen oplopen tot maar liefst €2,30 (2 pond) per seconde! Airwave zegt dat dit niet klopt, maar feit is wel dat sommige korpsen het afgelopen jaar meer dan 650.000 Euro betaalde voor het gebruik van het communicatiesysteem en dat Airwave op een omzet van 435 miljoen Euro maar liefst 195 miljoen Euro winst boekte.

Om de kosten binnen de perken te houden hebben de Engelse politiekorpsen nu dus besloten dat agenten voor minder dringende en 'gevoelige' communicatie met collegae en de centrales vanaf nu gebruik te maken van SMS. Dit kan sommige korpsen een besparing van enkele tienduizenden Euro's per jaar opleveren. Diverse korpsen hebben hun agenten inmiddels al op 'SMS cursus' gestuurd. Mwah, of dat nu echt noodzakelijk is waag ik ook te betwijfelen ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.