Nieuws
24 juni 2016 - Ron Smeets

Brexit is een feit; Straks weer roaming kosten in de UK?

Het was in meerdere opzichten een warme nacht. Niet in de laatste plaats vanwege het hevige noodweer hier in Zuid Limburg, maar toch vooral ook omdat de Britten middels het veelbesproken referendum besloten hebben om uit de EU te stappen; een Brexit dus.

Terwijl de hele wereld zich buigt over de gevolgen daarvan en de financiële markten afstevenen op een nieuwe 'Black Friday' was de eerste vraag die in mij op kwam (ok, ok, misschien niet de állereerste ;)) of het verdwijnen van de roaming kosten in Groot Britannië (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) nu ook op de tocht komt te staan. Er ligt immers al een tijdje een akkoord dat de mobiele roaming kosten voor bellen, sms'en en data, vanaf 15 juni 2017 binnen de EU afgeschaft worden.

Uiteraard is het nog iets te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen. Zoals de zaken er nu voor staan duurt het nog minimaal twee jaar voordat de Britten de EU definitief uit de EU zijn. Tot die tijd is de UK nog gewoon een van de leden van de Europese Unie en zullen de bestaande verdragen en akkoorden geldig blijven. Tenzij de EU en UK overeenkomen het 'Brexit proces' te versnellen, maar dat lijkt niet waarschijnlijk.

Wat er na de Brexit gaat gebeuren met de roaming kosten? Dat is dus nog niet zeker. De UK moet met de EU om de tafel gaan zitten voor het sluiten van handelsverdragen, (im)migratie, in- en uitvoer rechten en nog veel, veel meer. In totaal gaat het om meer dan 5000 bestaande regelingen en wetten die opnieuw uit onderhandeld moeten worden. Ik kan mij zo voorstellen dat de roaming kosten na het verlaten van de EU bij de Britten niet al te hoog op de agenda zullen staan. Maar het zou uitermate vervelend zijn mochten de roaming kosten dan terugkeren wanneer je het kanaal oversteekt.

Laten we hopen dat het goed komt. Ondanks dat de Britten straks geen EU land meer zijn zal het toch een populaire bestemming blijven; zowel voor vakantiegangers als zakelijk.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.