Nieuws
15 maart 2006 - Gerben Mak

Brede Europese HSDPA uitrol nog in 2006

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), de verbeterde versie van UMTS netwerken, wordt in groot tempo in Europa uitgerold. Bijna dagelijks zien we nu berichten verschijnen over nieuwe introducties en pilots. Zo heeft Orange France zojuist een pilot gelanceerd met mobiele breedband verbindingen van 1,8 Mbps, ongeveer 4 keer sneller dan de huidige UMTS bandbreedte. En dan te weten dat 3,6Mbps ook tot de mogelijkheden behoort! Orange Frankrijk denkt in de tweede helft van 2006 de commerciële introductie van HSDPA te kunnen doen.

In Engeland heeft Hutchison 3G UK de primeur. Daar is een test succesvol afgesloten met snelheden tot 1,4Mbps. Hierbij is vooral getest met muziek- en video downloads, en dus niet met streaming toepassingen. Ook Vodafone zal in april gaan testen met HSDPA, net als in Portugal overigens. Operators in Engeland denken ook nog dit jaar met HSDPA te komen.

Nokia is de partner van T-Mobile voor de upgrade van haar mobiele 3G netwerken. Deze laatste toonde reeds HSDPA tests tijdens de Cebit, en zal direct na de Cebit de knop in Duitsland vast omzetten. Engeland en Nederland zullen snel volgen, aldus T-Mobile. Nokia beweert overigens dat haar technologie snelheden tot 14.4 Mbps kan ondersteunen.

Samsung toonde op de Cebit de snelheidsverschillen tussen gewoon 3G en HSDPA op 1,6 Mbps, en dat was indrukwekkend!

Over de auteur: Gerben Mak