Accessoires
24 mei 2011 - Ron Smeets

Break Free met TomTom en win een Renault Megane of Clio

Vandaag geeft TomTom het startschot voor een grootscheepse Break Free campagne met als doel om de voordelen van HD Traffic onder de aandacht te brengen. Afgelopen middag kreeg ik, samen met een tiental andere bloggers en journalisten al 'n exclusief voorproefje van deze campagne, waarbij Social Media een hele belangrijke rol zal spelen en ook twee auto's weggegeven zullen worden.

Daarnaast presenteerde TomTom ook twee nieuwe navigatiesystemen, de Go Live 820 en 825. Dit worden de ietwat goedkopere varianten van de Go Live 1000 en 1005 en zullen vanaf augustus bij ons in de winkels liggen.

TomTom Break Free campagne

Onderdeel van de Break Free campagne is een karaoke wedstrind. Vie een mobiele app (geschikt voor iPhone en Android toestellen) kan iedereen zijn eigen 'Break Free' videoclip, liefst vanuit de auto, opnemen en delen. En ja, daarvoor dient het jaren 80 Queen nummer 'I Want To Break Free' als 'achtergrond'. Hieronder kun je al twee voorbeelden zien, die door TomTom zelf gemaakt zijn, met John Cleese en Pearl Jozefzoon in de hoofdrollen.

De video die je zelf opneemt komt, na goedkeuring door TomTom (hou het dus netjes ;-)) op een special site online gezet. De meest bekeken video’s worden beoordeeld door een jury van experts en maken kans op een Renault Megane CC GTI of Renault Clio Night & Day. Op dit YouTube kanaal kun je al enkele voorbeelden bekijken.

“Break Free Yourself” is een Facebooktool waarmee iedereen zijn eigen I Want to Break Free-clip kan maken. Een foto uploaden, het type artiest (rocker of mariachi) selecteren en Facebook doet de rest. Ook in het dagelijks leven probeert TomTom op allerlei manieren de campagne onder de aandacht te brengen en mensen te motiveren om mee te doen. Zo zullen in Nederland op verschillende drukbezochte locaties mobiele opnamehokjes worden geplaatst om mensen aan te moedigen een video op te nemen.

Tot slot start TomTom ook een inruilcampange. Deze loopt van 24 mei tot en met 31 juli. Iedereen die zijn oude TomTom (Garmin, Mio of wel merk PND dan ook) inlevert ontvangt 50 Euro retour op de aanschaf van een nieuwe TomTom. Helaas moet je dan wel een Go Live 1000 of 1005 kopen, de duurste modellen dus. Het doel van deze inruil actie moge duidelijk zijn; meer TomTom's aan de man (en vrouw) brengen. Het liefst 'ten koste van' de concurrentie ;-) Maar tijdens de presentatie werd ook verteld dat ondezoek uitgewezen heeft dat veel tweedehands TomTom's (Garmins, en andere PND's) op marktplaats verkocht worden en dat de gemiddelde verkoopprijs rond de 50 Euro ligt. Met deze inruilactie wil TomTom de aanbieders van tweedehands navigatiesystemen de 'hassle' van Marktplaats besparen en ze toch die 50 Euro geven. Zoals gezegd zou deze inruilactie nog interessanter zijn als het ook zou gelden voor de goedkopere modellen.

TomTom heeft, door de steeds populairder, en beter, wordende (gratis) mobiele navigatie oplossingen een moeilijke periode doorgemaakt. Direct na de introductie van Google Maps Navigation en, enkele maanden later, de gratis gesproken Ovi Maps Navigation van Nokia, voorspelden velen het naderende einde voor de PND markt, en Tom Tom. Daar is het tot nu toe nog niet van gekomen en inmiddels heeft de Nederlandse navigatie gigant al diverse stappen ondernomen om het hoofd ook in de toekomst boven water te kunnen houden. De Break Free (Social Media) campagne is daar een onderdeel van, evenals de introductie van goedkopere (mid-range) producten, zoals de GoLive 800 serie, de iPhone en (binnenkort) Android App en professionele verkeersinformatie diensten voor de transportsector en (lokale) overheden.

Natuurlijk is het even afwachten hoe de Break Free campagne ontvangen wordt en in hoeverre dit tot (verkoop)successen zal leiden, maar feit is wel dat TomTom hiermee een nieuwe weg inslaat als het gaat om het benaderen van haar (potentiele) klanten. Ik vind het er in ieder geval verfrissend uitzien. En John Cleese is natuurlijk altijd leuk om te zien ;-)

TomTom Go Live 820 / 825

De belangrijkste specs van de TomTom Go Live 800 serie (820 / 825):

- 4.3 inch display (Go Live 820)
- 5 inch display (Go Live 825)
- 1 jaar gratis Live services
- Handsfree bellen via Bluetooth
- Stem besturing (ook in het Nederlands)
- Micro SD geheugenkaart gleuf
- Houder mer zuignap voor raam of dashboard bevestiging

Adviesprijs: €229,95 (Go Live 820), €249,95 (Go Live 825)

TomTom-GO-LIVE-825 TomTom-Go-Live-825-doos

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.