Social Media
17 december 2015 - Ron Smeets

Brazilianen kunnen twee dagen niet 'appen' Whatsapp op last van de rechter geblokkeerd omdat de dienst weigert 'gegevens van gebruikers' af te geven

Slecht nieuws voor fervente Whatsapp gebruikers in Brazilië, maar goed nieuws voor concurrenten als Telegram en Messenger. De kans is groot dat die de komende twee dagen optimaal gaan profiteren van de gerechtelijke uitspraak waardoor Whatsapp woensdag en donderdag, in totaal 48 uur, niet bruikbaar zal zijn in het Zuid Amerikaanse land. Een domper voor de ruim 93 miljoen gebruikers van Whatsapp in Brazilië.

Volgens de lokale media is de tijdelijke blokkade ingesteld omdat Whatsapp de afgelopen maanden herhaaldelijk heeft geweigerd informatie en gegevens van gebruikers vrij te geven. Via gerechtelijke uitspraken werd het bedrijf meerdere keren gesommeerd om mee te werken aan juridische onderzoeken, en de gevraagde gegevens op te hoesten, maar Whatsapp weigerde dat keer op keer.

De Braziliaanse telecomproviders zijn nu gesommeerd om de toegang tot Whatsapp tijdelijk af te sluiten. De autoriteiten hopen hiermee de dienst zodanig onder druk te zetten dat ze alsnog besluiten om mee te werken.

De Braziliaanse telecom providers zullen overigens met alle plezier meewerken aan deze blokkade want die strijden zelf al maanden tegen de belfunctie in Whatsapp. De telco's zijn van mening dat dit een vorm van 'telefoon piraterij' is en eisen dat de rechter hier een stokje voor steekt. Vooralsnog zonder succes overigens. Maar wie weet waar de snelle medewerking van de providers in deze recente zaak tegen Whatsapp er nog toe kan leiden dat de rechter ook ietwat ontvankelijker wordt voor andere klachten tegen de chat service.

Bron (Braziliaans), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.