Toestellen
11 september 2009 - Dennis De Vries

Brad Pitt over Samsung Galaxy: “Laat me met rust” [update]

De Samsung Galaxy is hier al eens voorbij gekomen, toen het toestel zij aan zij lag met de grote Android concurrent de HTC Hero. Na de i8910 HD (Symbian), de Jét (eigen OS) en de Omnia (Windows Mobile) voegt de Koreaanse fabrikant dus nog maar een besturingssysteem aan het rijtje toestellen toe. Mijn BesteProduct-collega Ger is ook met het  toestel aan de gang gegaan. Conclusie: Samsung mikt er op dat augmented reality bij het grote publiek aan gaat slaan. Niemand minder dan Brad Pitt (!) lijkt er in onze videoreview iets minder enthousiast over.

De Samsung Galaxy is het eerste toestel dat standaard geleverd wordt met de augmented reality browser Layar. Dat is minder exclusief dan het klinkt, aangezien elk Android toestel dit programma uit de Android Market kan downloaden. Toch is deze nadruk op de zogeheten ‘toegevoegde realiteit’ van Samsung, naast de aardige 5 megapixel camera , de grootste toegevoegde waarde van de Galaxy . Ron liep al even door Limburg met Layar 2.0, onze aandacht werd vooral getrokken door de laag ‘BN-er Verkenner’, dat locaties van beroemdheden moet aanwijzen.

Amsterdam was de aangewezen plek om dit te testen vanwege de hoge BN-er dichtheid. Check de videoreview van de Galaxy: De huizen van Johnny de Mol en Caro Lenssen werden netjes aangewezen. En dat Brad Pitt bekend was wisten we, maar dat hij zichzelf ook ‘Nederlander’ mag  noemen werd pas duidelijk toen we hem echt tegen kwamen! Hij lijkt duidelijk minder gecharmeerd van de techniek.

De Samsung Galaxy voegt daarmee wat toe aan de bestaande Android toestellen. Naast een prima full-touch smartphone met Android, is het vooral het toestel dat augmented reality onder de aandacht van een groter publiek brengt. Deze toegevoegde realiteit brengt niet alleen pinautomaten en goede restaurants in beeld, maar voor wie dat wil ook beroemdheden. Het lijkt me dat de Samsung Galaxy daarmee ook een interessante discussie over schending van privacy toevoegt aan de hype rondom augmented reality.

UPDATE: Ook Engadget vraagt zich inmiddels af wat de BN-er Verkenner en augmented reality voor impact heeft op de privacy van bekende, en minder bekende, personen.


Lees de volledige review van de Samsung Galaxy op BesteProduct.nl