Nieuws
06 september 2013 - Nichal Joosse

Boze oud-medewerkers Nokia richten Newkia op

Niet iedereen is blij met het feit dat Microsoft het grootste gedeelte van Nokia gaat overnemen. In Singapore heeft oud-medewerker Thomas Zilliacus van Nokia een nieuw bedrijf in het leven geroepen, genaamd Newkia. Dit omdat hij niet tevreden was met de gang van zaken bij het Finse bedrijf. Newkia gaat zich meteen ambitieus opstellen en wil dan ook smartphones op de markt gaan brengen. Dit moet vanaf 2014 gaan gebeuren. 

In tegenstelling tot Nokia gaat Newkia zich richten op de ontwikkeling van Android-toestellen. Hoewel er genoeg spelers op deze markt zijn, gelooft Zilliacus dat er nog genoeg ruimte is voor nieuwe bedrijven als Newkia. Hij verwijst naar het succes van het Chinese Xiaomi, dat twee jaar geleden pas het eerste Android-toestel lanceerde en momenteel uitgegroeid is tot het meest verkochte smartphonemerk van China.

Om dit te gaan evenaren of zelfs in te halen, probeert Zilliacus zoveel mogelijk oud-medewerkers van Nokia te verzamelen om snel aan de slag te gaan bij het nieuwe bedrijf. Volgens Zilliacus hebben de Nokia-werknemers nog steeds de meeste kennis aan boord als het gaat over mobiele telefoons. Er zijn al enkele oud-medewerkers aangesloten, maar Zilliacus hoopt er nog meer e kunnen bereiken. Zilliacus heeft zelf 15 jaar gewerkt voor Nokia en probeerde ooit het bedrijf over te nemen, maar had hier niet genoeg geld voor.