Nieuws
31 juli 2015 - Ron Smeets

Boze Amerikaan schiet drone uit de lucht "Hij bleef boven de tuin zweven waar mijn dochter lag te zonnen"

Drones zijn populair maar zeker niet zonder gevaar. Berichten over onbemande, met smartphones of tablets bestuurde, helicoptertjes (nou ja, ze kunnen makkelijk meer dan 10 kilo wegen) die tegen auto's, mensen, huizen en zelfs vliegtuigen botsen worden steeds talrijker. En dan heb je natuurlijk ook nog te maken met de privacy van mensen die in het 'blikveld' van een drone gefilmd worden. Daar maakte de 47-jarige William Merideth uit Hillview, Kentucky, zich met name druk om toen hij een drone boven zijn huis zag hangen terwijl zijn dochter in de tuin lag te zonnen.

Uhm, even serieus... ik ken de gemiddelde juli temperaturen in de Zuidelijke, binnenlandse, Amerikaanse staten. Zonnebaden is dan echt niet het eerste dat in je op moet komen. Schaduw, drank en airco wel, maar dit terzijde.

Enfin, de aanblik van een drone boven zijn huis en de gedachte dat die misschien foto's of video's van zijn dochter aan het maken was bracht William er toe om zijn jachtgeweer uit de kast te halen en de onbemande helicopter uit de lucht te schieten. Buren die de schoten hoorden belden de politie en kort daarop werd de drone killer gearresteerd. Volgens de politie was de eigenaar van de drone niet bezig met het bespioneren van Merideth's dochter maar foto's aan het maken van een huis in de buurt.

William verklaarde dat hij de drone pas beschoot toen die boven zijn huis, en grondgebied, bleef zweven. "Als hij gewoon voorbij gevlogen was en niet boven onze tuin was blijven hangen, dan had ik er niet op geschoten", aldus de dader. Een gevalletje van huisvrede, of nee, luchtvredebreuk? Of gewoon een gekke, 'triggerhappy' Amerikaan? Letwel, als ik het gevoel had in mijn eigen tuin bespioneerd te worden door een drone dan schoot ik hem ook uit de lucht... Althans, dat probeerde ik dan toch met de oude katapult die in mijn garage ligt ;)

Maar goed, voor William krijgt dit verhaal nog wel eens staartje. Hij is namelijk gearresteerd omdat hij binnen de bebouwde kom met zijn jachtgeweer schoot. Dat mag niet in Hillview. Hij is op vrije voeten maar zal zich binnenkort voor een rechter moeten verantwoorden. Ik ben benieuwd of die mee gaat in William's claim dat hij op de drone schoot omdat die boven zijn grond zweefde en daarmee de privacy van hem en zijn gezin schaadde.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.