Nieuws
19 maart 2006 - Ron Smeets

Botnet virussen vallen Smartphones aan per SMS

Met de komst van steeds geavanceerdere IM- en Skype functies op smartphones komt ook de dreiging van virussen steeds dichterbij.

De afgelopen weken is een 'botnet' (robotic network) ontdekt dat per SMS IM berichten naar smartphones verstuurt waarvan de ontvanger zou kunnen denken dat ze afkomstig zijn van een van hun 'contacts'. Echter, verschuilt in het bericht bevindt zich geen vriendelijke groet van een vriend, maar een gevaarlijk virus.

Het openen van de IM leidt er vervolgens toe dat het virus zich in de Smartphone van de ontvanger activeert en op zoek gaat naar bank-gegevens, credit card nummers en wachtwoorden.

Experts voorspellen dat dit soort mobiele virussen die gebruik maken van bijvoorbeeld de IM technologie in moderne telefoons uit zullen groeien tot de grootste malafide bedreiging voor de mobiele wereld tot nu toe.

Maar goed dus dat veel anti-virus producenten zich ook al geruime tijd bezig houden met de ontwikkeling van anti-virus software voor GSM's, PDA's en Smartphones.Gerelateerde links:
J2ME Trojan treft Nokia, Sony Ericsson en BlackBerry
Eerste virus dat vanaf een PC je PDA kan besmetten
Steeds meer antivirus software voor PDA's
Kaspersky Lab in antivirus software smartphones
Strijd tegen mobiele virussen
Antivirus software voor GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.